Jeroen Piqueur moet 20 miljoen euro betalen aan curatoren Optima Bank

De topman van de failliete Optima Bank Jeroen Piqueur moet 20 miljoen euro betalen aan de curatoren van de bank. Dat heeft de Gentse rechtbank van eerste aanleg beslist. Piqueur stelde zich in 2014 als hoofdaandeelhouder van de Optimagroep garant voor 20 miljoen euro, maar na het faillissement weigerde hij te betalen.

In november 2014 eiste de Nationale Bank dat Jeroen Piqueur 20 miljoen euro uit zijn persoonlijk vermogen zou blokkeren voor het geval Optima Bank failliet zou gaan. Toen de bank in het voorjaar van 2016 effectief failliet ging, betwiste Piqueur deze garantiestelling. Volgens hem moest hij zijn engagement niet nakomen omdat het faillissement zou uitgelokt zijn door de Nationale Bank.

Belangrijke video-opname

Tijdens het proces werd een video-opname getoond van het gesprek over de garantiestelling tussen de top van de Nationale Bank en de top van Optima Bank. Volgens de advocaten van Piqueur bewijst deze opname dat de waarborg niet van toepassing is bij een faillissement. “Er was een psychologische dwang van de gouverneur. Mijn cliënt moest tekenen of er kwam een speciaal commissaris”, zegt advocaat Vincent Van Obberge. De advocaat wees er ook op dat de curatoren intussen ook een procedure gestart zijn tegen de Nationale Bank wegens fouten.

Volgens de curatoren van Optima Bank was het zeer duidelijk dat Piqueur moest betalen. “Er staat letterlijk dat hij ‘ongeacht van faillissementsprocedure’ moet instaan voor 20 miljoen euro. Piqueur is ook fors vergoed geweest voor deze verbintenis. Hij kreeg 600.000 euro rechtstreeks in de pocket als tegenprestatie voor de verbintenis. Het filmpje over de gesprekken op de Nationale Bank is totaal niet volledig en de verdediging doet de waarheid geweld aan.” De rechtbank volgt de curatoren in deze redenering.

Andere rechtszaken

De vrouw van Piqueur had eerder al geprobeerd om de garantiestelling te laten vernietigen door de familierechtbank omdat de 20 miljoen euro niet alleen van Piqueur, maar ook van haar was en omdat de belangen van de familie in het gedrang kwamen. De rechtbank veegde deze redenering van tafel.

In mei vorig jaar werd Piqueur veroordeeld tot vier maanden celstraf en een boete van 1,5 miljoen euro voor grootschalige fiscale fraude in de periode tussen 2007 en 2013, dus voor het failliet van Optima. Het ging onder meer om niet aangegeven inkomstenbelastingen van rekeningen uit Luxemburg en Monaco. Piqueur ging in beroep tegen deze veroordeling. De curatoren van Optima hebben ook enkele rechtszaken opgestart tegen Piqueur en andere toplui van Optima, onder meer wegens grove fouten die bijdroegen tot het faillissement.

Wat met de gewone spaarders?

De totale schuldenput van Optima bedraagt 140 miljoen euro. Van dat bedrag is al 80 miljoen euro gerecupereerd.  Deze 20 miljoen euro moet de vereffening eenvoudiger maken, al is het volgens één van de curatoren nog niet duidelijk dat Piqueur dit bedrag ook effectief zal betalen. "Hij kan nog altijd in beroep gaan én het is niet duidelijk of hij dat bedrag nog heeft", aldus Hans De Meyer. "Hij heeft ooit gezegd dat hij die 20 miljoen niet meer heeft, maar we zullen toch ons best doen om zo veel mogelijk geld te recupereren."

Volgens de curatoren zullen de gewone spaarders al hun geld terug kunnen krijgen, al kan dat zeker nog vijf jaar duren. Het is volgens hen nog niet duidelijk of de gemeenten al hun geïnvesteerde kapitaal zullen kunnen terugvorderen.

Meest gelezen