LETS zit in de lift, maar wat is het?

Het is de week van het geld. Die staat dit jaar in het teken van budgetbeheer. En wie budget zegt die denkt automatisch aan euro's. Maar het hoeft niet altijd om geld te gaan. Je hebt ook ruileconomie. Bijvoorbeeld LETS is een ruilsysteem voor diensten en goederen zonder dat er geld bij komt kijken. In de provincie Antwerpen maken meer dan 1.500 mensen er intussen gebruik van en het aantal stijgt.

Bij LETS (local exchange and trading system) worden diensten en goederen geruild zonder dat er geld aan te pas komt. U betaalt met een waarde-eenheid volgens de tijd die u in iets hebt gestoken. Stel: u bakt een taart voor iemand. Die persoon geeft u daar 1 LETS-eenheid voor. U kan dan op uw beurt die waarde uitgeven aan iemand die pakweg een klusje in uw huis komt uitvoeren.

Het systeem zit duidelijk in de lift. In de provincie Antwerpen zijn er 8 LETS-groepen, onder meer in Antwerpen, Mechelen, Turnhout en Zwijndrecht. "En er komen er nieuwe bij. Zo zal dit voorjaar nog Heist-op-den-Berg van start gaan", zegt Emma De Block van LETS-Vlaanderen. "Ook het aantal mensen dat deelneemt, groeit gestaag. Nu zijn het er al meer dan 1.500."

Ook het aantal diensten dat uitgewisseld wordt, stijgt. "Elke maand zien we dat er zo'n 1.000 transacties zijn. Dat betekent dat er elke maand zo'n 1.000 mensen iets met elkaar uitwisselen zonder dat daar ook maar een euro aan te pas komt."

Is zo'n systeem dan geen bedreiging voor winkels of - ruimer - voor onze economie. "Helemaal niet", zegt De Block. "LETS brengt transacties en ruilhandelingen tot stand die in de gewone economie niet zouden hebben plaatsgevonden. Dit extraatje maakt het leven een stukje aangenamer. Je spaart er zelfs geld mee uit omdat je een dienst gratis uitwisselt. Dat geld kan je dan extra uitgeven in een gewone winkel. Het is een erg sociaal systeem waarbij je mensen leert kennen uit je buurt."

Meest gelezen