Video player inladen...

NAVO over vergiftiging spion: "Onwettig gebruik van geweld door Rusland tegen Verenigd Koninkrijk"

De vergiftiging van de vroegere Russische spion Sergej Skripal in Groot-Brittannië is "een onwettig gebruik van geweld door de Russische staat tegen het Verenigd Koninkrijk". Het gaat om het eerste gebruik van zo'n gif op NAVO-grondgebied sinds de oprichting van de verdragsorganisatie, zei Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.

Het vergiftigen van de vroegere Russische spion Skripal in Groot-Brittannië is "een onwettig gebruik van geweld door de Russische staat tegen het Verenigd Koninkrijk", meldt Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.

Het gebruikte zenuwgas is volgens Stoltenberg een van de meest toxische ooit ontwikkeld. "Dit is onaanvaardbaar en heeft geen plaats in de geciviliseerde wereld", aldus de secretaris-generaal.

De lidstaten van de verdragsorganisatie drukten hun solidariteit uit met het Verenigd Koninkrijk. "Ze hebben hun steun aangeboden bij het lopende onderzoek en roepen Rusland op om de Britse vragen te beantwoorden", aldus Stoltenberg. Hij ontmoet volgende week de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

"Gepast reageren"

De NAVO staat klaar om Londen steun te leveren, maar Stoltenberg benadrukte het belang om "gepast te reageren". Hij zei ook dat er geen vraag is om artikel 5 in te roepen. Dat artikel bepaalt dat een aanval op één lidstaat, een aanval op alle NAVO-leden inhoudt.

Volgens de topman van de NAVO is de vergiftiging gebeurd tegen een achtergrond van "een patroon van roekeloos gedrag door Rusland de afgelopen jaren, zoals de illegale annexatie van de Krim en de militaire steun aan separatisten in Oost-Oekraïne".

Stoltenberg wees er nog op dat Rusland het leger de afgelopen jaren moderniseerde en nieuwe wapens ontwikkelde, waaronder enkele met nucleaire mogelijkheden. Het vervagen van de lijn tussen nucleaire en conventionele wapens verlaagt volgens hem nog de drempel om die wapens in te zetten.

"Geen nieuwe Koude Oorlog"

De NAVO-baas beklemtoonde echter ook geen nieuwe Koude Oorlog en geen nieuwe wapenwedloop te willen. "Dat is te duur, te gevaarlijk en in niemands belang", aldus Stoltenberg. De dialoog met Rusland wordt ook voortgezet. "Een moeilijke dialoog, maar belangrijk om de transparantie te verhogen en de risico's te verlagen."

Meest gelezen