Sint-Baafskathedraal © www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, Hugo Maertens

NTGent sluit ex-IS-strijders op scène niet uit, maar benadrukt: "We zitten in de researchfase"

Na de commotie over de oproep van NTGent in de zoektocht naar mensen die "heel ver gaan om hun geloof te belijden", benadrukt NTGent dat de voorstelling "Lam Gods" nog maar in de "researchfase" zit. Hoewel een gewezen IS-strijder op de scène niet helemaal uitgesloten is. "Als iemand die voor strafrechtelijke feiten heeft gezeten, iets wil vertellen, gaan we kijken of daar relevante tekst uit te puren valt. Maar zover zijn we nog niet", verduidelijkt artistiek coördinator Steven Heene.    

Gisteren liet acteur Frank Focketyn, die meespeelt in de NTGent-voorstelling "Lam Gods", in "De afspraak" weten dat "het niet de bedoeling is dat IS-strijders op scène komen". Maar welke rol eventuele IS-strijders zullen spelen of hoe ze aan het toneelstuk zullen meewerken, dat bleef onduidelijk. Ook na een persbericht van NTGent met excuses voor de communicatie.

Een IS-strijder die zijn straf heeft uitgezeten op het podium?

Artistiek coördinator Steven Heene gaat vanochtend in een reactie aan VRT NWS dieper in op de commotie. Hij maakt nogmaals duidelijk dat de oproep naar extreme gelovigen héél breed is, het is niet enkel gericht naar IS-strijders maar evengoed naar katholieken die ver willen gaan voor hun geloofsovertuiging. Hij stelt dat het toneelhuis voorlopig in de "researchfase" zit. (De productie zelf gaat in première eind september, red.) "Als iemand feiten bekent, dan is er uiteraard het juridische kader", zegt Heene. "Die gaan we geen podium geven, we gaan géén strafrechtelijke, terroristische feiten vergoelijken. We staan niet buiten de wet."

Van de zogenoemde Marc Dutroux-voorstelling schrikken mensen ook, maar die krijgt staande ovaties omdat die intelligent gemaakt is

Zou het volgende dan wél mogelijk zijn: een veroordeelde IS-strijder die zijn straf heeft uitgezeten aan het woord laten? "Dat hangt ervan af. Het is een geregisseerde voorstelling door een ervaren regisseur, Milo Rau. Die heeft een parcours om delicate onderwerpen in de samenleving aan te kaarten, zo heeft hij de zogenoemde Marc Dutroux-voorstelling gemaakt, "Five easy pieces". Daar schrikken mensen van, maar het is een succesvol stuk dat internationaal toert en staande ovaties krijgt omdat ze intelligent gemaakt is. Bij een getuigenis van iemand die zijn straf heeft uitgezeten, dan gaan we kijken of daar relevante tekst uit te puren valt. Maar in die fase zitten we nog niet, we zijn aan het casten en researchen wat het zou kunnen zijn."

Het valt ook niet uit te sluiten dat in dat specifieke geval bijvoorbeeld een acteur de lijnen van een veroordeelde IS-strijder overneemt. "Maar ik kan niet in het hoofd kijken van de regisseur", aldus Heene. "Het gaat trouwens niet om een platte stunt, dat is allerminst de bedoeling. De bedoeling is om interessante vragen te stellen en interessante antwoorden te bieden."  

Meest gelezen