ImageGlobe

Ongevallen met zwakke weggebruikers wegen niet meer door bij aanpak zwarte punten

De nieuwe "dynamische lijst" van verkeersonveilige punten houdt geen extra rekening met ongevallen waarbij zwakke weggebruikers zijn betrokken. Dat schrijft De Standaard. De suggestie van onder meer de Fietsersbond om dat wel te doen, wordt "meegenomen" naar de toekomst toe om de methodiek van de lijst te verbeteren. 

Op de dynamische lijst staan 213 "zwarte punten" langs gewestwegen die minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil aanpakken. De gevaarlijke punten krijgen een opgetelde ongevallenscore. Maar daar waar in de oude statische lijst ongevallen met zwakke weggebruikers extra doorwogen, is dat niet het geval in de nieuwe lijst.

"In de nieuwe dynamische lijst van gevaarlijke punten wordt er rekening gehouden met alle soorten ongevallen, maar er wordt geen verschillende zwaarte gegeven aan een ongeval met een fietser of voetganger", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. "De suggestie van de Fietsersbond en de Voetgangersbeweging om dat wel te doen, is zeer waardevol. We nemen dat zeker mee."

Het is de bedoeling dat de dynamische lijst jaarlijks wordt aangepast. De lijst van dit jaar zal evenwel niet meer veranderen in functie van de zwakke weggebruikers. "De kracht van de dynamische lijst is dat hij elk jaar kan worden aangepast. We gaan nu niet nog twee maanden stil staan om de huidige lijst opnieuw aan te passen. We kiezen ervoor om vooruit te gaan en alle gevaarlijke punten zo snel mogelijk op te lossen", aldus het Agentschap Wegen en Verkeer.  

Meest gelezen