Video player inladen...

Ook in flessenwater minuscule stukjes plastic ontdekt

Het drinkwater dat u in de supermarkt in flessen koopt, is vaak niet zo zuiver als het etiket beweert. Naast mineralen en zouten zweven er ook heel kleine stukjes plastic in veel flessen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld. 

Gemiddeld 10 stukjes plastic van 0,1 millimeter groot in één liter flessenwater. Dat ontdekten de Universiteit van de Staat New York en de Amerikaanse journalistenorganistaie Orb Media. Onderzoekers hebben 250 flessen water getest in 9 landen, vaak van bekende merken zoals Evian, Nestlé en San Pellegrino. En in bijna al die stalen (93%) bleken microplastics te zitten.

"Ik vermoed dat die deeltjes plastic tijdens het bottelen in de flessen terechtkomen", zegt professor Sherri Mason van de Universiteit van New York. "Tijdens het bottelen kan er bijvoorbeeld plastic van de dop in het water vallen." De onderzoekers stelden vast dat ook drinkwater in glazen flessen plastic deeltjes bevat. Ook glazen flessen hebben meestal een plastic dop.

Mogen we nog water uit flessen drinken?

Over het effect van microplastics op onze gezondheid is nog maar weinig bekend. "We weten dat we ze op allerlei manieren binnen krijgen: via zout, via zeevoedsel, en dus ook via water," zegt eco-toxicoloog Colin Janssen van de UGent. "Worden we daar ziek van of gaan we daar op termijn ziek van worden? Dat weten we niet. Dus het is op z'n minst iets om bezorgd over te zijn."

Kunnen we dan rustig flessenwater blijven drinken? "Dat zou ik niet zomaar zeggen. In principe mag er géén plastic in dat water zitten, want we weten niet wat het zou kunnen doen met ons.  Ik wil hier geen alarm slaan, maar we moeten zeker die bezorgdheid hebben. Het feit dat dit voortdurend opduikt in nieuwe studies toont aan dat we zowat overal worden blootgesteld aan die microplastics. En al die plastic bij mekaar in ons lichaam zou op termijn misschien wel problemen kunnen geven."

Vorig jaar toonden dezelfde onderzoekers al aan dat er in veel landen microplastics in het drinkwater uit de kraan zitten.

Meest gelezen