Video player inladen...

Oosterweel krijgt lening van 1 miljard van Europese Investeringsbank

De Oosterweelverbinding in Antwerpen krijgt van de Europese Investeringsbank een lening van 1 miljard euro. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt van een "fantastische erkenning". 

De totale kostprijs van het Antwerpse mobiliteitsproject wordt geraamd op zo'n 4 miljard euro. De Europese Investeringsbank zal daarvoor nu 1 miljard euro vrijmaken in de vorm van een lening aan gunstige voorwaarden. Dat laat het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weten.

De modaliteiten en de rentevoet van de lening moeten wel nog worden vastgelegd. De lening zelf zal in verschillende tranches worden uitbetaald. Het gaat in elk geval om de grootste lening ooit van de Europese Investeringsbank voor een project in België.

"Antwerpen komt uit de ban van de Ring", reageert burgemeester De Wever via Twitter. Hij noemt het een "fantastische erkenning voor wat samen met de overkapping het grootste mobiliteits- en leefbaarheidsproject van deze eeuw wordt."

Wouter Van Besien, Antwerps kopstuk van oppositiepartij Groen, vindt de lening van de Europese Investeringsbank ook goed nieuws. Maar hij maakt wel een kanttekening: "De overkapping van de ring en meer duurzaam vervoer zijn essentiële pijlers in het toekomstverbond van Antwerpen. Dus niet alleen geld zoeken voor Oosterweelverbinding en autoverkeer."

Europese Investeringsbank

De Europese Investeringsbank (EIB) is een instelling van de Europese Unie die leningen verstrekt aan investeringen die "goed aansluiten bij de doelstellingen van de EU". Het gaat dan bijvoorbeeld om banengroei, mobiliteit of de aanpak van klimaatverandering. Vlaanderen was al enkele jaren in gesprek met de EIB over Oosterweel.

Eerder dit jaar maakte de EIB al 550 miljoen vrij voor het optimaliseren van de distributie van gas en elektriciteit in Wallonië en kreeg Proximus een lening van 400 miljoen voor de transformatie van zijn vaste netwerk.

Meest gelezen