Algemeen directeur en intendant Peter de Caluwe
Belga

Operahuis De Munt trekt aan alarmbel over uitblijven steun tax shelter

Tijdens de voorstelling van het nieuwe seizoen 2018-2019 van operahuis de Munt maakt intendant Peter de Caluwe bekend dat de voorstelling "Re Orso" van Marco Stroppa geschrapt moest worden. De reden hiervoor is het uitblijven van steun van de tax shelter voor de federale cultuurinstellingen de Munt, Bozar en het Nationaal Orkest van België.

In de persbrochure waarin de Munt zijn programmatie voor het seizoen 2018-2019 voorstelt, staat nog uitgebreid de opera "Re Orso" van Marco Stroppa vermeld. Maar bij de voorstelling vanmiddag moest intendant Peter de Caluwe aankondigen dat de opera geschrapt wordt, omdat de steun via de tax shelter voor podiumkunsten uitblijft. 

Belga

Oneerlijke concurrentie

Sinds de uitbreiding van de tax shelter naar de podiumkunsten kunnen vrijwel alle instellingen in Wallonië, Vlaanderen en Brussel een beroep doen op de financiële steunmaatregel. Enkel de federale cultuurinstellingen vallen hier nog buiten.

Peter de Caluwe: "Dat zorgt voor een oneerlijke concurrentie en is tegelijkertijd een zwaar probleem, want onze programmering is deels gebaseerd op inkomsten van de tax shelter." De inkomsten die de Munt hierdoor misliep bedragen zo'n 750.000 euro. Dankzij steun van de federale regering lukte het toch om een positieve eindbalans voor 2017 te presenteren.

Als de tax shelter er niet komt voor de federale instellingen is dat niet minder dan een schandaal. Dan worden wij gediscrimineerd.

Peter de Caluwe

Voor 2018 blijkt het probleem groter te worden, want de hele programmering van de Munt werd opgesteld met de extra inkomsten in het achterhoofd.

Peter de Caluwe: "Die inkomsten zijn niet beschikbaar zolang de ruling rond tax shelter niet rond is. En die ruling wordt wekelijks uitgesteld", verklaart De Caluwe. "De urgentie moet aangekaart worden, want elke dag verliezen we duizenden euro's en dat zijn investeringsbedragen die we niet mogen mislopen. Als de tax shelter er niet komt voor de federale instellingen is dat niet minder dan een schandaal. Dan worden wij gediscrimineerd."

Samen met de Opéra Comique van Parijs had de Munt de opera "Re Orso" besteld bij componist Marco Stroppa. Het is het verhaal van de schrikwekkende Koning Beer die als een meedogenloze Minotaurus over Kreta heerst. Het gegeven gaat terug op een tekst van de Italiaanse componist en librettist Arrigo Boito, wiens honderdste sterfdag in 2018 herdacht wordt. De Munt ziet zich nu genoodzaakt deze productie te schrappen. 

Meest gelezen