WPA Rota

Queen geeft huwelijk van haar "erg dierbare kleinzoon" Harry officieel haar zegen

In het Verenigd Koninkrijk heeft koningin Elizabeth II het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle officieel haar goedkeuring gegeven. Ze deed dat met een formele brief aan de Privy Council.

Dat ze "delighted" was dat haar kleinzoon Harry met de Amerikaanse actrice Meghan Markle zou trouwen, liet de Britse koningin Elizabeth II eind vorig jaar al weten toen het stel zijn verloving bekendmaakte. Vandaag heeft ze het huwelijk ook haar officiële zegen gegeven.

De queen deed dat met een formele brief aan de zogenoemde Privy Council. Dat is een soort adviesraad die het Britse staatshoofd bijstaat en die uit politici, rechters en bisschoppen bestaat. "Ik verklaar dat ik akkoord ga met een huwelijkscontract tussen mijn erg dierbare kleinzoon prins Harry en Meghan Markle", schrijft ze.

De brief lijkt een formaliteit, maar is wel nodig om het huwelijk effectief te kunnen laten plaatsvinden. Gezien Harry na zijn vader Charles, zijn oudere broer William en diens (binnenkort) 3 kinderen de 6e in lijn voor de Britse troon is, moet hij zijn grootmoeder om toestemming vragen om te trouwen. Dat staat zo in een wet over de troonsopvolging uit 2013 die een veel oudere wet uit de 18e eeuw vervangt.

Harry en Meghan trouwen op 19 mei in Windsor Castle, een koninklijke residentie ten westen van Londen.

Meest gelezen