In een buitenwijk van Moskou: van pro-Poetin naar anti-Poetin

Zondag kunnen de Russen een nieuwe president kiezen, al staat bij voorbaat vast dat Poetin zijn vierde termijn zal binnenhalen. Toch zijn er ook enkele oppositiekandidaten. Allemaal beseffen ze dat ze geen president zullen worden. Sommigen van hen zijn poppen van het Kremlin, die wat spanning moeten toevoegen aan de kiesstrijd, maar anderen leggen de vinger op de tere plekken in de Russische samenleving en het systeem van Poetin. Marijn Trio ging naar een buitenwijk van Moskou, waar burgers in opstand komen tegen Poetin en daarin de steun krijgen van oppositiekandidaat Grigori Javlinski.

Beluister hier de reportage van Marijn Trio: 

Hieronder kan u ook de andere reportages beluisteren die Marijn Trio maakte in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Rusland, volgende zondag. "Terzake" zendt vanavond ook een reportage uit van Jan Balliauw, over Kamtsjatka. 

Op Kamtsjatka stemt men eerst! (En voor "de juiste kandidaat")

Het Kremlin zet alles op alles om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen. Ook op Kamtsjatka: een schiereiland in het verre oosten van Rusland, waar de inwoners als eersten kunnen gaan stemmen: het ligt negen tijdzones verwijderd van Moskou. Maar volgens de oppositie op het barre vulkanische Kamtsjatka worden veel inwoners gedwongen om te stemmen voor "de juiste kandidaat". 

Surfen op de golf van Poetin

Surfen bij vriestemperaturen tot twintig graden onder nul, het is niet voor iedereen weggelegd. Toch is het het favoriete tijdverdrijf van enkele jongeren op Kamtsjatka, een vulkanisch schiereiland in het Verre Oosten van Rusland. Marijn Trio trok zijn thermische pak aan en ging praten met de jongeren: over het leven op een geïsoleerd schiereiland, waar een groot deel van de jeugd vertrekt, over de komende presidentsverkiezingen en over de liefde voor Poetin: 

Welkom op Kamtsjatka, waar het negen maanden winter is

Kamtsjatka: een bar vulkanisch schiereiland bijna 7.000 kilometer en negen tijdzones verwijderd van Moskou. Het is alsof Californië vanuit Brussel bestuurd zou worden. Toch is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in de afgelegen regio, en dat werpt zo zijn vruchten af, zo blijkt uit deze reportage: 

Meest gelezen