Video player inladen...

Ruim 200 gewonden bij rellen tussen betogers en oproerpolitie in Marokkaanse mijnstad

In het noordoosten van Marokko zijn meer dan 200 gewonden naar het ziekenhuis gebracht, nadat er rellen waren uitgebroken tussen de oproerpolitie en betogers in de mijnstad Jerada. Het is er al drie maanden onrustig, na de dood van twee mijnwerkers in december. Sindsdien vragen de mijnwerkers meer steun van de Marokkaanse overheid en jobs om de teloorgang van de mijnen te compenseren.

Het nieuws circuleert op sociale media. De mijnstad Jerada ligt in het noordoosten van Marokko, in een afgelegen gebied met veel armoede.

Het protest begon in december, toen twee broers van 23 en 30 jaar in de mijn verongelukten. Sindsdien vragen de dorpelingen meer steun van de Marokkaanse overheid en jobs om de teloorgang van de mijnbouw te compenseren. De steenkoolmijn in Jerada is al twintig jaar gesloten, maar de dorpelingen blijven afdalen in de mijn om er steenkool uit te halen. Dat is illegaal, maar het is dagelijkse kost voor veel jonge mannen in Jerada, omdat er geen ander werk is. 

Er wordt dus al drie maanden betoogd in Jerada, maar gisteren probeerde de oproerpolitie het verzet te breken met een team van 500 mannen. Filmpjes op sociale media tonen hoe politiewagens betogers omver rijden, waarna de betogers vijf politiewagens in brand staken. Er vielen in totaal meer dan 200 gewonden aan beide kanten. Negen betogers zijn opgepakt.

Al Hoceima

De situatie doet denken aan het protest in Al-Hoceima in het noorden van Marokko, waar de dood van een visverkoper in 2016 tot hevige protesten leidde. De overheid liet de betogers maandenlang begaan, maar inmiddels zitten er honderden demonstranten in de gevangenis.

Meest gelezen