Video player inladen...

Rusland over vergiftiging spion: "Wij hebben geen enkele baat bij vergiftiging uitgerangeerde spion"

Het zou "absurd" zijn mocht de Russische staat een gewezen dubbelspion in Groot-Brittannië hebben geëlimineerd, met Russische presidentsverkiezingen en het wereldkampioenschap voetbal in Rusland in het achterhoofd. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gesteld in een communiqué.

"Rusland heeft geen enkele baat, geen enkel motief voor deze daad", meldt Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een verklaring. Lavrov suggereerde ook dat Londen met de zaak-Skripal de "aandacht wil afleiden van de Brexit" en dat de regering van Theresa May daarom iets wil doen om haar kelderende populariteit af te remmen.

"Maar zelfs als je de pijnlijk verdraaide logica van onze Westerse collega's volgt, wie met een beetje gezond verstand zou er aan denken dat de Russische Federatie zich kort voor die twee evenementen al die problemen over zich afroept?", luidde het retorisch.

"Rusland staat open voor dialoog"

"De vergiftigde ex-dubbelspion Sergej Skripal, verbleef na zijn vrijlating uit de Russische gevangenis al acht jaar in Groot-Brittannië. Welk gevaar hij nog voor de Russische staat betekende, is erg onduidelijk. De man werd vergiftigd, althans volgens de Britten met een zenuwgas, "novitsjok", wat nagenoeg gelijk staat met een "Russische stempel", al heeft de chemische waakhond van de VN, de OPCW, vorig jaar vastgesteld dat Rusland zijn volledig chemische arsenaal heeft vernield."

Doordat Londen de Russische schuld als "zeer waarschijnlijk" beschouwt, heeft het Verenigd Koninkrijk 23 Russische diplomaten de deur gewezen. Die stap bestempelde het Kremlin vandaag als "absoluut onverantwoord".

Rusland blijft trouwens, volgens Lavrov, "open staan voor dialoog" met de Britse overheid, "ondanks de bewuste en arrogante, naar hysterie neigende, anti-Russische retoriek". Daarnaast maakte Lavrovs nummer 2 wel bekend dat Rusland tegenmaatregelen tegen de VS en het Verenigd Koninkrijk voorbereidt, zonder in detail te treden.

Meest gelezen