Slovaakse president aanvaardt ontslag premier Fico

De Slovaakse president Andrej Kiska heeft het ontslag aanvaard van premier Robert Fico (links op de foto). Het ontslag volgt in de nasleep van de moord op onderzoeks­journalist Ján Kuciak. Peter Pellegrini (rechts op de foto) wordt de nieuwe regeringsleider.

De president stemde er ook mee in dat de SMER-SD, de grootste partij van de coalitie, een kandidaat voorstelt om Fico op te volgen. Dat was een voorwaarde voor zijn ontslag. Fico wou immers niet weten van vervroegde verkiezingen.

De regering zal minstens vijf nieuwe leden tellen. Een derde van de regering wordt aldus vervangen. President Kiska wou ofwel vervroegde verkiezingen ofwel een grondige herschikking van de regeerploeg.

President Kiska heeft Peter Pellegrini gevraagd om een nieuwe regering te vormen. De drie coalitiepartijen hebben ermee ingestemd dat hij de nieuwe regeringsleider wordt.

Pellegrini zegt de president de handtekening te hebben voorgelegd van 79 parlementsleden die de huidige regering zullen blijven steunen. Zij vormen een meerderheid in het parlement, dat 150 zetels telt.

Meest gelezen