Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sloveense premier kondigt ontslag aan in parlement

De Sloveense eerste minister Miro Cerar heeft het parlement formeel geïnformeerd dat hij vandaag zijn ontslag zal indienen bij president Borut Pahor. Dat meldt het nationale persbureau STA.

De Sloveense eerste minister Miro Cerar deed gisteravond onverwacht de aankondiging dat hij zijn ontslag zou indienen. Dat gebeurde enkele uren nadat het Hooggerechtshof het resultaat had geannuleerd van een referendum over een spoorwegproject.

Op 10 juni staan er verkiezingen gepland in Slovenië.

Het referendum van september vorig jaar ging over een project van 1 miljard euro om goederentreinen in te leggen tussen de havenstad Koper en het 30 kilometer verder gelegen Divača. Het doel van het spoorwegproject, dat uiteindelijk de steun van het volk kreeg, is om het vrachtverkeer op de weg te verminderen. Het werd voorgesteld als cruciaal voor de groei van de enige haven van Slovenië, en de hele economie.

Volgens het opperste gerecht kwam er te veel eenzijdige steun vanuit de regering voor het project, waardoor de uitslag zou kunnen zijn beïnvloed.

Cerar blijf tot nieuwe regering

Cerar kondigde alvast aan dat hij de regering blijft leiden tot er een nieuwe regering is.

President Pahor heeft volgens een mededeling van zijn kabinet beslist geen vervanger voor Cerar te benoemen en verwacht vervroegde verkiezingen.

Het parlement heeft de optie een kandidaat voor te stellen voor het premierschap. Maar aangezien er reeds voor juni verkiezingen waren gepland, is het ontslag van Cerar de voorbode van deze enkele weken te vervroegen.

Meest gelezen