Video player inladen...

Meer slachtoffers door vuurwerk bij voetbalwedstrijden: "Soms smokkelen ze vuurpijlen binnen in een Frans brood"

Er gebeuren steeds meer incidenten met Bengaals vuur, voetzoekers of rookbommen in voetbalstadions. Dat zegt de federale politie. Bommetjes en vuurwerk zijn verboden bij voetbalmatchen, maar supporters slagen er toch in om ze binnen te smokkelen. En dat is problematisch.  

De voetbalwet is behoorlijk duidelijk. Zogenoemd "pyrotechnisch materiaal" mag de voetbalstadions niet in. Dat staat ook in de reglementen van de verschillende voetbalclubs. Maar voor de sfeer proberen veel supporters om bijvoorbeeld Bengaals vuur, rookbommen en voetzoekers binnen te smokkelen. Volgens de voetbalclubs is het bijzonder moeilijk om Bengaals vuur te doven, en is het dus levensgevaarlijk. 

Hoge boetes en een stadionverbod

Vorig seizoen waren er bij drie op de tien voetbalwedstrijden problemen. Nu al bij vier op de tien, en het seizoen is nog niet voorbij. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Clubs en de politie doen er alles aan om pyrotechnisch materiaal te weren uit stadions. Ze hebben er alle belang bij, omwille van de veiligheid van de supporters. Maar de clubs kunnen ook een stevige boete krijgen, tot 25.000 euro. "Ook betrapte supporters mogen rekenen op een sanctie, gaande van een stadionverbod, tot een boete van enkele duizenden euro's", zegt Guy Theyskens van de federale politie. 

Video player inladen...

"Tweedegraads brandwonden en trommelvliezen zwaar beschadigd"

Ook het aantal slachtoffers neemt volgens de federale politie toe. Eén van hen is Amber. Zij heeft een jaar geleden gehoorschade opgelopen toen tijdens een match tussen Anderlecht en Lokeren een voetzoeker naast haar oor ontplofte.  Ze heeft een jaar later nog altijd last van tinnitus, een permanente fluittoon in haar oor. 

Video player inladen...

Ook Geert kampt met blijvende gehoorschade. Tijdens een wedstrijd tussen Sint-Truiden en Anderlecht viel er een bommetje in de kap van zijn jas. Geert hield er brandwonden in zijn hals en achterhoofd aan over, zijn trommelvliezen zijn zwaar beschadigd. 

Video player inladen...

Inventieve supporters

Clubs schakelen stewards in om de supporters te fouilleren. Maar dat gebeurt oppervlakkig. Er staat ook vaak een lange wachtrij fans aan te schuiven, waardoor de stewards vaak niet de tijd en ruimte hebben om iedereen uitgebreid te controleren. Bij risicowedstrijden roepen sommige voetbalclubs supporters op om ruim op voorhand naar het stadion te komen, voor controle. Tijdens bepaalde risicomatchen durven supporters elkaar te bestoken met vuurwerk. 

De meeste clubs hebben een veiligheidsverantwoordelijke, die bij elke wedstrijd het risico moet inschatten, en bekijkt hoe uitvoerig de controles moeten zijn. Bij KAA Gent is Dirk Piens de veiligheidscoördinator. Hij merkt dat supporters steeds inventiever worden. "We hebben al vuurwerk gevonden in trommels en zelfs in een zelfgemaakt stokbrood". 

Video player inladen...

Meest gelezen