Straten in Aalst krijgen naambordje in sappig dialect

Ruim 50 straten of pleinen in Aalst krijgen nog dit jaar een bijkomend straatnaambord in het dialect. Maar het gaat niét om een letterlijke vertaling. Wel om de namen die door inwoners in de volksmond aan straten of pleinen wordt gegeven.

In het kader van het "jaar van het dialect" van Erfgoedcel Denderland krijgen ruim 50 straten of pleinen in Aalst een bijkomend straatnaambord in het dialect. Het bordje wordt onder het officiële straatnaambord geplaatst, met voldoende zichtbaar onderscheid.

De Volksplaats krijgt bijvoorbeeld zo'n extra straatnaambord. Maar daar zal geen letterlijke vertaling op staan, want in de volksmond wordt naar de Volksplaats verwezen als "het Ezelsploin".  Vaak vertellen deze oude plaatsnamen veel over de identiteit en geschiedenis van een plaats.

Ook in de deelgemeenten van Aalst zullen verschillende extra naambordjes geplaatst worden. Als u vindt dat een straat of een plein een straatnaambord in het dialect verdient, kan u tot en met zondag 22 april een voorstel indienen op de website van stad Aalst. Alle voorstellen worden verzameld door Erfgoedcel Denderland. Daarna neemt het schepencollege een definitieve beslissing.
 

Meest gelezen