Vier grootmachten veroordelen Rusland gezamenlijk

De leiders van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben gezamenlijk het gebruik van het zenuwgif, volgens hen gelinkt aan Rusland, veroordeeld als "het eerste offensief gebruik van een zenuwgif in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog". "Dit bedreigt de veiligheid van ons allemaal."

Volgens de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië "gaat het om een aanval op de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk", dat staat in de gemeenschappelijke verklaring die in ongewoon scherpe bewoordingen is opgesteld.

Volgens de vier grootmachten is de verantwoordelijkheid van Rusland "de enige plausibele verklaring". Dat Moskou een vraag naar opheldering door Moskou niet beantwoordde "onderstreept verder de verantwoordelijkheid" van Rusland.

"Een dergelijk voorval schendt eenduidig de beschikkingen van het Verdrag omtrent Chemische Wapens en het volkerenrecht", zeggen de Amerikaanse president Donald Trump, de Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Theresa May en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.

Het kwartet vraagt Moskou "alle informatie" te geven omtrent zijn programma met betrekking tot zijn scheikundig programma Novitsjok, alsmede "alle vragen te beantwoorden" in verband met de zaak.

"Nieuwe sancties als Rusland verder provoceert"

Bij een bezoek aan Salisbury in het zuidwesten van Engeland, waar de vroegere Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia vergiftigd zijn aangetroffen, zei May dat het incident zich in het Verenigd Koninkrijk heeft voorgedaan "maar dat het zich eender waar had kunnen voordoen". "Wij zijn één tegen dat."

Haar verklaring kwam na de vrijgave van het communiqué van de vier grootmachten. Het was ook haar eerste bezoek aan Salisbury sinds de vergiftiging van de gewezen spion op 4 maart.

May dreigde met nieuwe sancties "indien Rusland ons verder provoceert".

"Een zeer treurige situatie"

"Het ziet er zeker zo uit dat Rusland achter de gifaanslag zit", zei de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis in de marge van een ontmoeting met de Ierse premier Leo Varadker. "Ik heb met de Britse premier May getelefoneerd en wij zijn in gesprek."

Het Amerikaanse staatshoofd sprak over een "zeer treurige situatie". "Iets wat nooit had mogen gebeuren, wij nemen dit zeer ernstig, wat vele anderen ook doen".

Meest gelezen