Video player inladen...

Ook Trump zelf wijst Rusland met de vinger: "Het ziet er zeker naar uit dat Rusland achter de gifaanslag zit"

De Britten krijgen in hun krachtmeting met Rusland steeds meer steun van andere Westerse landen. Ook de Verenigde Staten wijzen Rusland nu nadrukkelijker met de vinger. Vanmiddag zei ook president Trump zélf dat Rusland achter de aanslag zit. "Er was forse kritiek op het feit dat het Witte Huis de Russen nog niet had genoemd als verantwoordelijken", zegt correspondent Björn Soenens in de VS.  

In een gezamenlijke verklaring hebben de leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten de Russen om duidelijkheid gevraagd over het zenuwgif dat is gebruikt in het Britse stadje Salisbury. In ongewoon scherpe bewoordingen veroordelen ze de "aanval op de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk".  

Volgens de vier grootmachten is de verantwoordelijkheid van Rusland "de enige plausibele verklaring". "Een dergelijk voorval schendt eenduidig de beschikkingen van het Verdrag omtrent Chemische Wapens en het volkerenrecht", zeggen de Amerikaanse president Donald Trump, de Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Theresa May en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.

De vier vragen Moskou "alle informatie" te geven omtrent zijn programma met betrekking tot zijn scheikundig programma Novitsjok, alsmede "alle vragen te beantwoorden" in verband met de zaak.

Trump beaamt woorden van Haley, zij het voorzichtiger

De moordpoging op de Russische voormalige dubbelspion en zijn dochter was gisteravond nog het onderwerp van een spoedzitting in de VN-Veiligheidsraad. VS-ambassadeur Nikki Haley zei daar duidelijk dat de VS Rusland verantwoordelijk houdt voor de aanslag.

Het ziet er zeker zo uit dat Rusland achter de aanslag zit

Vanmiddag beaamde president Donald Trump haar woorden, al deed hij dat net iets voorzichtiger. "Het ziet er zeker naar uit dat Rusland achter de aanslag zit", zei Trump in het Witte Huis in de marge van een ontmoeting met de Ierse premier Leo Varadker. "Ik heb met de Britse premier May gepraat en wij zijn in gesprek."

Trump gewaagde van een "zeer treurige situatie". "Iets wat nooit had mogen gebeuren, wij nemen dit zeer ernstig, wat vele anderen ook doen."

Kritiek

"Er was forse kritiek in de Amerikaanse binnenlanden op het feit dat het Witte Huis de aanslag in Salisbury weliswaar onaanvaardbaar noemde, maar de Russen niet noemde als verantwoordelijken", zegt VRT-correspondent Björn Soenens in de VS.

Toeval of niet, vandaag heeft de Amerikaanse regering ook sancties afgekondigd tegen 19 Russische personen en 5 instellingen. Met die maatregelen wil Washington Moskou straffen voor cyberaanvallen.

De sancties, en het feit dat ook het Witte Huis nu Rusland met de vinger wijst voor de gifgasaanval, zouden ook iets kunnen te maken hebben met de komst van Mike Pompeo, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, meent Soenens.

"Hij staat zeer kritisch tegenover de Russen. Misschien heeft hij de president kunnen overhalen om actie te ondernemen."

Meest gelezen