Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Washington vaardigt nieuwe sancties uit tegen Rusland

Washington heeft nieuwe sancties tegen Rusland uitgevaardigd in verband met de veronderstelde inmenging tijdens de verkiezingen van 2016. Negentien personen en vijf instellingen worden geviseerd, meldt het VS-ministerie van Financiën.

Washington heeft nieuwe sancties tegen Rusland uitgevaardigd, tegen negentien personen en vijf instellingen, in verband met de veronderstelde inmenging tijdens de verkiezingen van 2016.

Het gaat in het bijzonder om het "Internet Onderzoek Agentschap" in Sint-Petersburg, die een "nauwe bondgenoot" is van president Vladimir Poetin. Ook twee Russische inlichtingendiensten (de FSB en de militaire GROe) worden gesanctioneerd. En een aantal Russische burgers en bedrijven van wie sommigen al door speciaal aanklager Robert Mueller zijn beschuldigd van inmenging tijdens de laatste verkiezingen. 

“Zij zullen niet meer naar de VS kunnen reizen, hun tegoeden in de VS worden bevroren en de Amerikaanse bedrijven mogen er geen zaken meer mee doen”, zegt Amerikacorrespondent Bjorn Soenens.

In de zomer waren er al sancties aangekondigd door het Amerikaanse Congres, maar daar deed Trumps regering niets mee

Bjorn Soenens

Het is opmerkelijk dat de Amerikaanse regering nu echt sancties uitvaardigt. “In de zomer waren er al sancties aangekondigd door het Amerikaanse Congres, daar deed de regering van Trump niets mee”, duidt Soenens. "Maar druk is nu zo groot geworden dat de minister van Financiën toch een aantal maatregelen heeft genomen."

Trump geeft bemoeienissen Rusland toe

De regering Trump geeft voor het eerst officieel toe dat er bemoeienissen zijn geweest tijdens de verkiezingen in 2016. Washington beschuldigt de militaire inlichtingendienst namelijk van cyberaanvallen en hackingpraktijken. “De bemoeienissen van Rusland zijn er geweest en die moeten nu stoppen.”

Trump heeft altijd volgehouden dat hij nooit heeft samengewerkt met de Russen. “Dat blijkt ook uit het onderzoek van speciaal aanklager Mueller, die voorlopig geen bewijs vindt van een samenwerking tussen de Russen en Trumps campagne”, aldus Soenens.

Sancties

De sancties hebben mogelijk iets meer invloed dan Muellers aanklacht. Van de beschuldigde Russen zal uiteindelijk immers niemand voor een Amerikaanse rechtbank verschijnen.

Met de nieuwe sancties komt het aantal door de regering-Trump geviseerde bedrijven of personen nu boven de honderd uit.

Timing

Dat de maatregelen er nu komen heeft ongetwijfeld te maken met de vergiftiging van de gewezen dubbelspion in Groot-Brittannië. “Daarnaast kan het ook de invloed zijn van de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Hij is zeer kritisch tegenover de Russen en heeft de president mogelijk kunnen overhalen om te stoppen met praten en actie te ondernemen”, zegt Soenens. 

De VS heeft ook voor het eerst officieel verklaard dat Rusland achter de aanval met gif in Groot-Brittannië zit, de VS deed dat in een gezamenlijke verklaring met Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Rusland heeft al laten weten dat het tegenmaatregelen wil nemen.

Meest gelezen