Wat met de Belfius-kunstcollectie na beursgang?

De federale regering wil dat de staatsbank Belfius geheel of gedeeltelijk naar de beurs gaat, dus in particuliere handen komt. Maar wat gebeurt er dan met de ontzagwekkende kunstverzameling? De Belfius Art Collection telt 4.300 werken van Belgische kunstenaars, van Rubens en Bruegel tot Tuymans en De Bruyckere. Die collectie zit in de Belfiustoren aan het Rogierplein in Brussel, en in verschillende musea.    

Vlaams parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) stelt voor om de kunstwerken uit de beursgang te lichten. De Gucht wijst op de grote inspanningen die de belastingbetaler deed om Belfius te redden. "Een tegengebaar is op zijn plaats", zegt De Gucht, "wij moeten de eigendomsrechten van de kunstwerken verankeren voor de volgende generaties".

Wij moeten de eigendomsrechten van de kunstwerken verankeren voor de volgende generaties

Jean-Jacques De Gucht, Vlaams parlementslid (Open VLD)
Rik Wouters

De collectie is de grootste van het land en bevat onder meer (top)stukken van Antoon Van Dijck, James Ensor, Rik Wouters, Roger Raveel en René Magritte. De collectie is in handen van de overheid sinds 2011, toen de regering Dexia, de voorloper van Belfius, redde. 

Nog voor de zomer zou de gedeeltelijke privatisering van Belfius een feit zijn. De Gucht waarschuwt dat als de collectie in de beursgang zit, eerst de precieze waarde van de 4.300 werken moet worden bepaald, en dat zal onvermijdelijk voor vertraging zorgen. 

De collectie is in het weekend te bezichtigen op de hoogste etages van de Belfiustoren, na afspraak. Meer informatie vindt u hier

Meest gelezen