Wie is Milo Rau, de Zwitserse regisseur die voor NTGent geloofsstrijders zoekt?

De naam van de Zwitserse theaterregisser Milo Rau duikt opnieuw op in de media. Misschien doet de naam niet meteen een belletje rinkelen, maar de 41-jarige Rau is wel degelijk een gevestigde waarde. Het is zeker niet de eerste keer dat hij een controversiële voorstelling maakt. Eerder onderbraken de Russische autoriteiten zijn stuk waarin het proces van de band Pussy Riot werd nagespeeld. Ook de zogenoemde Marc Dutroux-voorstelling deed de wenkbrauwen fronsen.

Rau heeft een journalistieke achtergrond. Hij maakte jaren reportages in conflictgebieden voor hij naar het theater trok. Rau reisde onder meer door Noord-Irak en Syrië. Hij werkt graag met niet-professionele acteurs en met echte getuigenissen, en verweeft kunst met politiek en geschiedenis. De regisseur gaat geen harde onderwerpen of maatschappelijke trauma's uit de weg en probeert naar eigen zeggen daar een debat te ontlokken.

Critici spreken echter van platte stunts en goedkope sensatie. Rau leidt sinds april vorig jaar het NTGent en maakt voor het gezelschap ook zijn eerste productie, "Lam Gods" waarover er al meteen commotie is omdat een oproep verscheen naar onder anderen IS-strijders.  

De Marc Dutroux-voorstelling

Rau is niet aan zijn proefstuk toe. Een omstreden voorstelling van hem is "Five easy pieces", waarin hij zeven kinderen het leven van pedofiel en moordenaar Marc Dutroux laat spelen, en tegelijkertijd een beeld van België schetst. De voorstelling is nog tot april in Frankrijk te zien en krijgt internationaal lovende kritieken. "Het is ook intelligent gemaakt", zegt NTGent-coördinator Steven Heene daarover. Rau gaat zelden over één nacht ijs en besprak alle verhaallijnen en scènes met de naaste betrokkenen en liet de zeven kinderen/acteurs psychologisch begeleiden.   

De Pussy Riot-voorstelling

Vijf jaar geleden werd een voorstelling van Rau in Rusland door de Russische autoriteiten onderbroken. In "The Moscow trials" belichtte hij drie toneelstukken over kunstenaars. In een daarvan werd het proces tegen de feministische punkband Pussy Riot nagespeeld. De vrouwen van die band voerde in 2012 in een orthodoxe kathedraal in Moskou actie tegen president Vladimir Poetin. Enkele leden van Pussy Riot werden toen gearresteerd.

De "Hate radio"-voorstelling

"Hate radio" dateert van 2011. Rau behandelde de Rwandese genocide via haatradio Mille Collines. Op basis van echte uitzendingen van toen en authentieke getuigenissen probeerde Rau de geschiedenis dichtbij te brengen. Op het podium van "Hate radio" liet hij ook de radiostudio nabouwen. De voorstelling werd uiteindelijk in 15 landen gespeeld.

Beluister hieronder de radioreportage uit 2014, toen oud-ambassadeur Johan Swinnen de voorstelling samen met VRT NWS bijwoonde in Brussel:  

De Anders Breivik-voorstelling

De Noor Anders Breivik pleegde in 2011 een dubbele aanslag: een bomaanslag in Oslo, gevolgd door een moordende schietpartij op het eiland Utøya. Er vielen 77 doden en 240 gewonden. Het leidde voor Rau naar "Breivik's statement" waarin actrice Sacha Ö. Soydan de rol van Brevik speelt en zijn pleidooi ensceneert voor het gerechtshof. "Wat Breivik zegt, is helemaal niet zo extreem. (...) Je kan er vandaag elke verkiezing mee winnen; Schrap er tien zinnen uit, en je zou het zelfs niet herkennen", zei Rau toen.

De naam van Rau (foto onder) rolt internationaal over de tongen. Omstreden of niet: de regisseur kreeg de voorbije jaren heel wat onderscheidingen, waaronder de Zwitserse Theaterprijs (2014), de Konstanzer Konzilprijs voor de Europese Unie (2015) en als jongste ooit The International Theatre Institute Award (2016).

Meest gelezen