Videospeler inladen...

"Help ik stik, ik wil schone lucht": Ouders én kinderen protesteren aan schoolpoort

In Brussel hebben tientallen ouders actie gevoerd omdat ze zich zorgen maken over de gezondheid van hun kinderen. Dat doen ze na een reportage van "Pano", waaruit bleek dat de luchtkwaliteit rond de scholen vaak slecht is. "We kunnen dit niet zomaar laten passeren."

"Pano" bracht deze week een reportage over de luchtkwaliteit aan de schoolpoort. Uit een onderzoek van Greenpeace blijkt namelijk dat in zes op de tien gevallen de lucht aan de school slecht is. En daarbij is het in de stad nog een stuk slechter dan op het platteland. 

Tijd voor actie, zo vonden enkele ouders van de Maria Boodschap Basisschool in Brussel. Zij hebben vanochtend de straat afgezet en protesteerden met verschillende borden waarop onder meer "help, ik stik" of "ik wil schone lucht" opstaat. Er doken ook kinderen op met een mondmasker op. 

"We maken ons ernstig zorgen", zegt Annekatrien Verdickt, een van de ouders. "We wisten al dat de lucht slecht was, maar dat het zó erg was, was toch een verrassing."

Het gaat hier om een spontane actie, zo zegt de ouder. "We hebben dit gisteren samen met enkele ouders beslist. We kunnen dit niet zomaar laten passeren. Er moet iets gebeuren. Dit is een wake-up call voor het beleid, de school, de andere ouders en de kinderen. We moeten echt gaan nadenken over een andere manier van mobiliteit."

Videospeler inladen...

Meest gelezen