Als baby’s het levenslicht zien op onverwachte plaatsen…

Het was een van de populairste verhalen afgelopen week op het internet: een Russische vrouw die een eindje gaat zwemmen in de Rode Zee, daar met behulp van een dokter bevalt, die de pasgeboren baby daarna naar het droge strand draagt, terwijl de kersverse vader zich bekommert om de nageboorte. De foto’s, die gemaakt werden vanuit een appartement in de buurt van het opmerkelijke schouwspel, gingen onmiddellijk viraal. Hoe vreemd de plaats ook was om te bevallen, de vrouw was in ieder geval niet de eerste wiens baby de wereld voor het eerst te zien kreeg op een eerder ongewone plek. 

De beelden van de Russische vrouw werden gemaakt in de Egyptische badplaats Dahab. Ook al was ze vergezeld van wat later een Russische dokter bleek, toch was niet helemaal duidelijk of de bevalling op dat moment gepland was. In ieder geval leek het een weinig inspannende gebeurtenis voor haar omdat, zoals diverse nieuwsmedia opmerkten, ze "moeiteloos terug uit het water stapte".

Op de wetenschappelijke nieuwswebsite Live Science liet professor Saima Afta alvast weten dat bevallen in een zee niet zonder risico is: "De zee kan erg onvoorspelbaar zijn. Bovendien is het water niet altijd op de ideale temperatuur voor een baby die onderkoeld kan raken. Ten slotte kan het kind zoutwater inslikken, waardoor hij ziek kan worden."

Toch leverde de "avontuurlijke" aanpak van de zwangere vrouw alvast een paar opvallende foto’s op:

Het is natuurlijk niet de eerste baby die op een opmerkelijke en onverwachte plaats geboren wordt. Wat dacht u bijvoorbeeld van volgende 8 bevallingen?

1. Toen Ashleigh Miller-Cross in april 2017 boodschappen deed in een supermarkt in Halifax, in de Canadese provincie Nova Scotia, voelde ze plots weeën opkomen. Ondanks het feit dat ze al een kind ter wereld gebracht had, wist ze dit keer zelfs niet dat ze zwanger was. Ze haastte zich naar het toilet van de zaak en begon hard te roepen. Toen assistent-manager Malcolm Comeau bij haar aankwam, was de baby al bijna geboren. "Ze bleef maar schreeuwen van: "Ik krijg een baby! Ik krijg een baby!" Ik heb dan onmiddellijk de hulpdiensten gebeld. Die arriveerden natuurlijk te laat", aldus Comeau op CBC News. De speciale geboorte van zoon Ezra werd enkele maanden later op een al even speciale manier op foto vastgelegd:

2. Op weg naar het ziekenhuis in januari 2009 merkte de 18-jarige Dominique Trevino dat de baby niet lang meer op zich zou laten wachten. De buschauffeur besliste dan maar om te stoppen aan de plaatselijke bibliotheek, Denver Central Library in de Amerikaanse staat Colorado. Daar ging de vrouw op de grond liggen en net op het moment dat de hulpdiensten arriveerden, werd dochter Sariah geboren.

3. Caroline Meech was in februari 2010 op weg naar het Royal Hampshire County Hospital, toen de baby in de hal van het ziekenhuis besliste er haast achter te zetten. "Op de weg naar het ziekenhuis voelde ik het hoofdje van de baby al naar beneden komen. "Rij harder", riep ik tegen mijn man. Op de parking schreeuwde ik dat ze ons een plaats moesten geven. Aan de deur kon ik echt niet meer verder", aldus de vrouw op Southampton Daily Echo. Uiteindelijk zag dochter Alice Harriet het levenslicht in de inkomhal van het ziekenhuis, dichtbij het waterreservoir.

4. “Ik dacht dat ik tegengehouden werd omdat er een overval plaatsvond. Maar nee, de man met de McDonald's-schort deed me stoppen omdat hij hulp nodig had omdat iemand in zijn zaak aan het bevallen was." De New Yorkse agent James Kneipp haastte zich in juli 2011 vervolgens naar de toiletten, waar hij een vrouw op de grond zat zitten met het hoofdje van de baby lichtjes zichtbaar tussen haar benen. Kneipp: "Ik heb dan gedaan wat ik geleerd heb op de politieschool." Met succes, want de vrouw beviel vervolgens van een gezonde zoon.

5. In het ziekenhuis geraakte Jes Hogan begin februari nog wel, maar dan moest het snel gaan. Zelfs zo snel dat er voor de vrouw uit Manhattan, in de Amerikaanse staat Kansas, niets anders opzat dan te bevallen op de gang van het ziekenhuis. "Wat er daarna gebeurde, gebeurde op automatische piloot. Ik kon het zelf niet geloven en bleef mezelf maar moed inspreken. En mijn man, die bleef heel rustig. Ik ben nooit meer onder de indruk van hem geweest, of zo verliefd op hem geweest. De kalmte die hij uitstraalde hield ook mij rustig", reageerde ze nadien op Buzzfeed News. Zoontje Max zag daarna gezond en wel het levenslicht.

6. Overstromingen in Mozambique deden Rosita Pedro in maart 2000 een schuilplaats zoeken in een boom. Daar liet de baby niet op zich wachten. Toen de reddingsdiensten per helikopter arriveerden, was de baby al geboren en werden beiden met een kabel naar boven gehesen. Moeder en kind waren in goede gezondheid. Pedro liet achteraf nog weten dat ze zich erg gelukkig voelde.

7. Kleine Parker kon in februari 2017 zelfs niet wachten om zijn mama de auto te laten uitstappen in de buurt van het ziekenhuis. Moeder Lauren Strunk op nieuwswebsite US Magazine: "Toen we naar het ziekenhuis reden, merkte ik dat de baby zo snel mogelijk het levenslicht wilde zien. Mijn man had intussen de juiste ingang van de spoeddienst gemist en probeerde te keren om de wagen op de parking geplaatst te krijgen. Maar ik kon niet anders dan roepen: "Noah, je moet de baby opvangen. Nu! En dat deed hij."" De baby kreeg alvast een gepaste naam, verwijzend naar de plaats waar hij geboren werd.

8. Tijdens de opvoering van de voorstelling "Phädra" in het Burgtheater in Wenen in november 2010 kreeg een vrouw felle weeën in een loge van het theater. Ze sleepte zich naar de toegangshal, waar een zaalwachter en de arts van het theater haar te hulp snelden. Voor het einde van de voorstelling was een gezonde jongen geboren. De directie maakte het nieuws bekend en beloofde de jongen, indien hij oud genoeg zou zijn, een gratis theaterabonnement.

Meest gelezen