Video player inladen...

Uit het archief: 10 aprilvissen van de VRT, vroeger de normaalste zaak van de wereld

Vandaag is het 1 april, de dag waarop mensen elkaar voor de gek proberen te houden. Vroeger was dit bij de VRT steevast de aanleiding om een aprilvis de wereld in te sturen, zoals u in onderstaande voorbeelden kan zien. Als VRT NWS als nieuwsmerk vandaag onderstaande voorbeelden als grap de wereld in zou sturen, dan zou de geloofwaardigheid van het nieuwsmerk echter worden aangetast. Onderstaande voorbeelden illustreren dat.

Raket naar de maan (1954)

De allereerste aprilgrap uit onze archieven dateert van 1954. Het journaal zette toen een raketlancering in scène. Mensen zagen op televisie hoe een man in een soort ruimtepak opstijgt met een raket en daarmee langs de maan scheert. Een geslaagde grap in een tijd dat een reis naar de maan – letterlijk en figuurlijk – nog heel veraf leek.

Video player inladen...

Transfer Rik Coppens (1960)

Op 1 april 1960 werden de Vlaamse sportliefhebbers bij de neus genomen. Ene Fernando De Ribeiro, de zogenaamde manager van de Braziliaanse voetbalclub Santos, was te gast in het journaal met "een primeur". De verklede grapjas kwam de kijkers wijsmaken dat hij Belgisch topvoetballer Rik Coppens overkoopt van Beerschot.

Video player inladen...

Gratis tram en bus (1972)

"Gedurende het hele paasweekeinde is het gemeenschappelijk vervoer in Antwerpen volledig gratis en rijdt men zonder betalen met tram en autobus." Dat was een aprilgrap van reporter Jan Van Nuffelen, waarmee hij in 1972 heel wat Antwerpenaren - opnieuw zowel letterlijk als figuurlijk - op het verkeerde been zette.

Video player inladen...

Costa Belgica (1982)

Meer en meer Belgen trekken zuidwaarts op vakantie en geven daar miljarden uit. Dat kost de regering handenvol geld en daarom heeft ze beslist om reizen naar het buitenland te beperken. Mensen gaan beter op vakantie in eigen land. Viva la costa Belgica! Verschillende mensen tuimelden in 1982 in deze aprilmop van het VRT-programma "Panorama".

Video player inladen...

Kippen kunnen praten (1998)

Vandaag precies 20 jaar geleden maakte Frank Deboosere iemand wijs dat kippen kunnen praten. Hij schakelde daarvoor de hulp in van een "kippenexpert". Die slaagt erin om een nietsvermoedende man minutenlang aan het lijntje te houden. Terwijl hij ernstig uitlegt dat kippen een eigen taal en dialecten hebben, doet Deboosere zijn best om niet in de lach te schieten.

Video player inladen...

Atomium verliest bol (1999)

Wie op 1 april 1999 naar het radionieuws luisterde, kreeg te horen dat het Atomium een "illegaal bouwwerk" is. De toren zou te hoog gebouwd zijn en dus moest de bovenste bol maar verdwijnen. Heel wat luisteraars trapten in de val.

Video player inladen...

Gratis zonnebank (2006)

Op 1 april 2006 werden de telefoons van de nieuwsdienst overrompeld door mensen die geloofden dat ze recht hebben op een zonnebankcheque. Ze hadden op de radio gehoord dat ze kans maken op een gratis beurt onder de zonnebank. Sommigen waren teleurgesteld toen ze vernamen dat het om een aprilmop gaat, anderen konden er wel om lachen.

Video player inladen...

Helmut Lotti fietst (2007)

Veel mensen keken verbaasd op van de onverwachte boodschap van Helmut Lotti in het VRT-programma "De zevende dag" in 2007. Lotti vertelde trots dat hij een professionele wielerploeg opricht en dat hij 100.000 mensen zoekt om van Antwerpen naar Luik te fietsen. Zijn aankonding viel niet toevallig op 1 april, want het ging om een flauwe grap.

Video player inladen...

Rijgedrag supermarkt (2009)

"Vanaf vandaag voeren we de regel van rechts in. Hou alstublieft rechts." Die mededeling weergalmde door de winkels van een supermarkt op 1 april 2009. De maatregel komt er "om file en arbeidsongevallen te vermijden", vertellen acteurs aan nieuwsgierige voorbijgangers. De aprilgrap was een idee van Annemie Peeters en Sven Pichal van Radio 1.

Video player inladen...

Linde interviewt Gene Simmons (2015)

Last but not least, een aprilgrap van Vincent Byloo van Studio Brussel. Hij kwam op het briljante idee om Linde Merckpoel wijs te maken dat ze een interview heeft met de frontman van de Amerikaanse rockband Kiss. In plaats van Gene Simmons krijgt ze een verklede Byloo te zien op skype. Met alle hilariteit tot gevolg.

Video player inladen...

Meest gelezen