Banksy stelt celstraf Koerdische vrouw aan de kaak met muurschilderij in New York

In New York heeft Banksy een reuzegroot muurschilderij gemaakt uit protest tegen de celstraf van Zehra Dogan. De Koerdische vrouw kreeg 2 jaar en 9 maanden omdat ze een tekening van een vernielde Koerdische stad in Turkije maakte en verspreidde.

De beroemde Bowery Wall in New York zit sinds kort in een nieuw kleedje. Banksy heeft de muur met een reuzegrote tekening beschilderd om het eerste jaar celstraf van Zehra Dogan in de verf te zetten. Een rechter in Turkije veroordeelde de Koerdische vrouw vorig jaar tot 2 jaar en 9 maanden omdat ze een tekening van Nusaybin had gemaakt en verspreid.

Nusaybin is een Koerdische stad in het zuiden van Turkije, tegen de grens met Syrië. Nadat het Turkse leger de stad aan puin had geschoten, nam Dogan een foto van de ruïnes uit een krant en bewerkte ze die tot een schilderij. Daarop waren onder meer Turkse vlaggen te zien die de vernielde gebouwen bedekten.

Het muurschilderij van Banksy bestaat uit een resem clusters van 5 streepjes die haar celstraf tot op heden uitbeelden. Een cluster toont Dogan zelf die haar handen rond tralies klemt. Een tralie is daarbij een potlood.

De beruchte Britse kunstenaar maakte het werk samen met Borf, een kunstenaar die ooit zelf in de gevangenis zat voor het aanbrengen van graffiti.

Volgens de agent van Dogan is Zehra Dogan zelf nog niet op de hoogte van het muurschilderij. Naar verluidt moet ze een cel met 40 andere gedetineerden delen en mag ze slechts af en toe bezoek krijgen.

Meest gelezen