Video player inladen...

"Stop de kaalkap": waarom worden er massaal bomen gekapt langs de snelwegen?

Langs de autosnelwegen in ons land worden dezer dagen heel wat bomen gesnoeid en gekapt. Een schande, zo vinden sommigen en dus kwamen ze met een Facebookpagina op de proppen. "Maar er is niets erg aan de hand", benadrukt het Agentschap Wegen en Verkeer. Natuurpunt is niet tegen het kappen van bomen langs de snelwegen, maar er moeten wel een aantal principes van natuurbeheer gerespecteerd worden.

Als u geregeld 's nachts of in de vroege ochtend de weg op gaat, zal u het ook al hebben gemerkt. Op verschillende plekken is de pechstrook - en één of twee rijstroken - afgesloten. Reden? Arbeiders zijn bezig met het snoeien of kappen van bomen. 

Een schande, vinden sommigen. De Facebookpagina "Stop met het kappen van bomen langs de snelwegen" heeft ondertussen al zo'n 1.300 fans. "Stop met de kaalkap. Bomen zuiveren de lucht", zo is er te lezen. 

Ieder jaar

"Maar er is niets erg aan de hand", zegt woordvoerster Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer in "De ochtend" op Radio 1. "Wij kappen ieder jaar bomen langs de snelwegen en ieder jaar krijgen wij daar commentaar op."

De bomen worden op 10 a 20 centimeter boven de grond gekapt. De wortel blijft dus zitten

Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer

"Uiteraard heeft een boom veel waarde voor de natuur en voor fijn stof", bevestigt Daniels. "Maar er is meer dan enkel bomen." Concreet kiest het Agentschap ervoor om te werken met een "groen scherm" in alle bermen langs de snelwegen. "De bomen worden op 10 a 20 centimeter boven de grond gekapt. De wortel blijft dus zitten. Daarna laten we ze 9 tot 15 jaar met rust. Uit de overgebleven stronk zullen er dus nieuwe scheuten komen."

Drastisch

Maar dat mensen schrikken als ze het zien gebeuren, begrijpt de woordvoerster. "Het is drastisch en het valt heel hard op. Er zitten geen slechte bedoelingen achter. Dit is gewoon een andere manier om aan ecologisch bermbeheer te doen. Onze visie wordt trouwens ondersteund door het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt."

Hakhoutbeheer kan een meerwaarde zijn voor de natuur

Hendrik Moeremans van Natuurpunt

Natuurpunt meldt dat het hakhoutbeheer van het Agentschap Wegen en Verkeer een meerwaarde kan zijn voor de natuur, maar er moeten wel enkele regels gerespecteerd worden.

"De steun van Natuurpunt voor het hakhoutbeheer is niet onvoorwaardelijk", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. Moeremans verwijst naar de pijlers van Natuurpunt voor een goed bosbeheer. "We kunnen moeilijk inschatten of die pijlers worden gerespecteerd op de tientallen plaatsen waar bomen gekapt worden", besluit Moeremans.

Meest gelezen