Buxusrups verpest Palmzondag in Grimbergen

De pastoor van Grimbergen is dringend op zoek naar palmtakjes voor Palmzondag. Normaal gebruikt hij daarvoor takjes van zijn buxusplant, maar die is kaalgevreten door de buxusrups.

Palmzondag wordt dit jaar op 25 maart gevierd, maar dat zal in Grimbergen mogelijk zonder palmtakjes zijn. "De buxusplanten in de abdijtuin zijn dit jaar grotendeels kaalgevreten door de rupsen", zucht pastoor Johan Goossens. “Voor de vieringen van Palmzondag ben ik dan ook dringend op zoek naar een paar duizend palmtakjes. Hopelijk kan iemand ons zo snel mogelijk uit de nood helpen."

De palmtakjes worden tijdens Palmzondag gezegend en uitgedeeld. Ze hebben een symboolwaarde. Bij de blijde intocht van Jezus in Jeruzalem werd hij namelijk begroet met palmtakken. Omdat palmplanten niet groeien in ons klimaat, worden ze vervangen door takjes van de buxusplant. 

Blijvend probleem?

"De plaag van de buxusrups treft de hele regio, dus ik weet niet of er ergens anders buxusstruiken staan", zegt pastoor Johan. "Ik vrees trouwens dat het niet alleen een probleem voor dit jaar zal zijn, maar ook voor de komende jaren. We hebben redelijk wat takjes nodig."

Wie een buxusplant in zijn tuin heeft die niet is aangetast door de buxusmot, mag zijn takjes naar de pastorij in Grimbergen brengen. 

Meest gelezen