AP

Controversiële uitspraak CSU-minister Seehofer: "Moslims zijn een deel van Duitsland, de islam niet"

In een interview met Bild heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, gezegd dat moslims wel een plaats hebben binnen de Duitse maatschappij, maar de islam niet. Hij gaat met deze controversiële uitspraak lijnrecht in tegen de opvattingen van bondskanselier Angela Merkel. 

In het interview met Bild beklemtoonde Seehofer dat Duitsland "ontstaan is uit het christendom. Dat betekent vrij op zondag, kerkelijke feesten en rituelen als Pasen, Kerstmis en Pinksteren. Moslims die hier leven, maken natuurlijk deel uit van Duitsland. Maar dat betekent niet dat we om een of andere valse reden (...) onze eigen tradities en gewoontes opgeven." 

Seehofer, topman van de Beierse Christelijke Sociale Unie (CSU), gaat met deze uitspraak lijnrecht in tegen de opvattingen van huidig bondskanselier Angela Merkel. Doorgaans is Seehofer een trouwe bondgenoot van Merkel, tenzij het gaat over migratie. Hij is immers een felle criticus van Merkels pro-migrantenstandpunt. 

De CSU is een zusterpartij van Merkels CDU, maar houdt er een conservatiever wereldbeeld op na. 

Coalitie in de problemen

Seehofer legde amper twee dagen geleden de eed af als minister van Binnenlandse Zaken in Merkels nieuwe regering. Met zijn uitspraken brengt hij nu mogelijk de coalitie met de sociaaldemocratische SPD in de problemen.

De huidige coalitie tussen CSU-CDU en SPD is na lang onderhandelen tot stand gekomen. Pas begin deze maand stemde de meerderheid van de SPD voor het coalitieakkoord, al vonden de verkiezingen plaats in september 2017. Nog nooit duurde een regeringsvorming zo lang in de Bondsrepubliek. 

Tactische uitspraken

Waarnemers geloven dat de uitspraken van Seehofer een tactisch doel zouden kunnen hebben. Op 14 oktober 2018 worden immers deelstaat­verkiezingen gehouden in Duitsland. Seehofer zou met zijn islamofobische uitspraken een deel van het electoraat willen terugwinnen dat zijn CSU in Beieren is kwijtgespeeld aan het rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD). Volgens de Duitse krant Die Welt vindt Seehofer het belangrijker om de CSU-meerderheid in Beieren te behouden, dan de huidige regeringscoalitie te laten voortleven. 

Seehofer veroorzaakte eerder al opschudding in Duitsland, omdat hij erop stond het woord "Heimat" toe te voegen aan zijn titel "minister van Binnenlandse Zaken". "Heimat" (Duits voor "thuisland") heeft in Duitsland nog vaak een nazistische connotatie, en wordt daarom doorgaans vermeden. 

Meest gelezen