De vijf boeken die het leven van Stubru-presentatrice Eva De Roo hebben veranderd

Zondag, rustdag. Een ideaal moment om u te laten meeslepen door een goed boek. Zoekt u toevallig nog tips? Vandaag is Eva De Roo aan het woord, zij stelt haar vijf favoriete boeken voor. De Roo is sinds 2014 radiopresentatrice op Studio Brussel en presenteert samen met Vincent Byloo het avondblok. 

"Ik lees heel graag, maar ik heb het zo druk waardoor ik minder lees dan vroeger. Ik ben altijd wel in een boek bezig, maar ik lees dan maar een tiental pagina’s per keer dat ik lees. Er is niets beter dan op de trein zitten en helemaal opgeslorpt worden in het verhaal." 

1. "Reeks Harry Potter" - J.K Rowling

"Harry Potter is echt iets van mijn generatie. Ik ben met dat personage opgegroeid, ik zat in het eerste middelbaar bij het eerste boek, we zijn eigenlijk samen afgestudeerd", lacht De Roo. Ze kreeg het eerste boek van haar papa. "Hij zei dat ik het boek zeker moest lezen, eerst dacht ik een boek over een tovenaar, dat is belachelijk. Tot je daarin zit, dat is fantastisch. De boeken zijn tien keer beter dan de films. Mijn Harry Potter was een super grave en knappe gast, als ik dan de films zag vond ik dat een broekschijter." De Roo leest verder geen fantasy boeken. 

"Mijn jongste broer heeft een mentale beperking en kan niet zo goed lezen, hij heeft de luisterboeken van Harry Potter. We praten veel over Harry Potter, dat is een ding tussen ons. Hij heeft voor mij zelfs koosnaampjes uit Harry Potter: Hypogrief, dat is een beest met een vogelkop en paardenpoten. Als hij 30 wordt, heb ik beloofd om samen met hem naar het Harry Potter museum in Londen te gaan."

Harry Potter is een zevendelige fantasyreeks. Leerling-tovenaar Harry Potter en zijn beste vrienden Ronald Wemel en Hermelien Griffel studeren samen aan de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. J.K Rowling verkocht de voorbije decennia al meer dan 450 miljoen boeken in bijna 80 verschillende talen, goed voor een omzet van meer dan 6 miljard euro.

2. "Turks fruit" - Jan Wolkers

In deze roman met expliciete erotiek beschrijft Wolkers de vrijgevochten liefde tussen de beeldhouwer Erik en zijn muze Olga. Hij is een flierefluiter die meisjes verzamelt zoals anderen postzegels. Zij is een braaf burgermeisje. Ze beginnen een stomende relatie maar blijven intussen flirten met anderen. 

De Roo vond het boek in de boekenkast van haar ouders toen ze 18 jaar was. Een periode waarin iedereen om haar heen aan "stuntelige" seks begon. "Daarvoor krijg je seksuele opvoeding op school maar krijg je eerder te horen "pas op", seks is gevaarlijk. Dit boek was voor mij een seksuele bevrijding", vertelt De Roo. 

"Ik heb bewondering voor Wolkers, de man met het ontplofte haar. Hij was iemand die graag keet schopte en de confrontatie opzocht, een interessante man." De Roo leest boeken nooit opnieuw, behalve die van Wolkers. "Wolkers schrijft zo mooi en eerlijk, ik hou van de directe manier waarop hij schrijft. Hij is een van mijn favoriete schrijvers."

3. "Wat Is de Wat"- Dave Eggers

"Wat is de Wat" is het waargebeurde verhaal van Valentino Achak Deng, een jongen die een vluchteling wordt in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Zijn reis brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen, dezelfde die op dit moment Darfur teisteren. Het is een onthullend portret van een land in bloedige oorlog, en van een jongen die van de ene in de andere onwerkelijke situatie wordt gekatapulteerd. 

"Ik vind Eggers een fantastische schrijver. Chapeau dat Eggers erin geslaagd is om dit te brengen vanuit het perspectief van een kind. Het schetst naast slachtoffers van een burgeroorlog ook een rauw beeld van migranten in Amerika. Het is een van de zwaarste boeken die ik heb gelezen maar wel een heel belangrijk boek", zegt De Roo. 

Het boek trok haar mee in het conflict. De Roo vindt het migrantenverhaal heel straf. "Na het lezen van het boek ben ik het conflict blijven volgen. Als het over Soedan gaat in de krant zal ik altijd kijken of dat het dorp is waar Valentino vandaan komt."

"Ik heb vertaler-tolk gestudeerd en voor mijn thesis heb ik dit boek gebruikt. Ik heb de vertaling in het Engels, Frans en Nederlands vergeleken en onderzocht hoe de culturele referenties vertaald zijn. Mijn thesis was verder wel vrij slecht, ik had er een beetje mijn voeten aan geveegd", lacht De Roo.

4. "Just Kids" - Patti Smith

"Ik lees graag biografieën van muzikanten, ik heb bijvoorbeeld van Neil Young en Mark Oliver Everett van Eels gelezen. Het zijn geen boeken met een grote spanningsboog, maar ik vind het heel interessant om te lezen hoe artiesten terugblikken op hun leven met vaak heel wilde en moeilijke periodes." De Roo vindt het stoer hoe Smith de keuze maakte om zonder iets te vertrekken naar New York. "Ik vond mezelf al stoer toen ik in Brussel ging studeren."

De Roo is in januari naar New York geweest en vond het fascinerend om de stad in het echt te zien. "Smith schrijft zo goed dat ik een beeld had van die stad, het is tof dat dat dan tot leven komt." In Smith haar tweede boek geeft ze adresjes van restaurants over de hele wereld. Toen De Roo in Berlijn was, is ze gaan eten in het restaurant waar Smith kaviaar gaat eten. 

5 ."Anna Karenina" - Lev Tolstoj

"Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze." De Roo vindt deze openingszin één van de beste die er bestaat. "Klopt toch echt die zin?" Tolstoj schreef met Anna Karenina een van de beroemdste en mooiste liefdesgeschiedenissen van de wereldliteratuur. 

Anna, een mooie, jonge vrouw met een grote drang naar vrijheid, voelt zich opgesloten in haar kille huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin. Ze verliest zich in een tragische liefde voor de losbandige graaf Vronski maar wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan schuld, hypocrisie en schaamte haar leven beheersen. Ze moet vechten voor haar zoon en haar plek in de maatschappij. 

"Dit is een megaklassieker van meer dan duizend pagina’s, ik heb er een zomer over gedaan om het uit te lezen. Ik nam dat boek mee op vakantie maar het leek of ik twee boterhamdozen bij had, zo dik is dat boek", lacht De Roo. 

"Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw maar toch is het eigentijds. Ik zat helemaal in Anna Karenina haar hoofd. Je krijgt een goed beeld van de hogere klasse, de rijke stinkerds, ze vervelen zich steendood."

Uit het verhaal is De Roo bijgebleven dat Karenina probeert eerlijk te zijn ten opzichte van zichzelf en anderen. "Dat maakt het net zo eigentijds, iedereen heeft wel eens twijfels over zichzelf, en vraagt zich af hoe eerlijk we zijn ten opzichte van elkaar."

"Het is een prachtig boek. Je wilt de zinnen opnieuw lezen, je wordt je bewust van de woorden. Het is zalig om een woord te lezen dat ergens in je hersenpan zweeft maar dat je vergeten was."

Meest gelezen