Dit zijn de werven van de regering-Michel voor de komende weken

De regering-Michel hakte de knoop door over het mobiliteits­budget. Maar er ligt nog heel wat werk te wachten. De komende weken werken de ministers aan akkoorden over de Arco- en Belfiusregeling, het energiepact en de zware beroepen. Goedele Devroy geeft een stand van zaken.

Het energiepact

Video player inladen...

De patstelling tussen N-VA en de andere regeringspartijen duurt al enkele maanden. De N-VA wil na 2025 nog twee kerncentrales openhouden, de andere partijen willen dat ze tegen dan sluiten. De tijd begint wel te dringen, want ons land heeft in elk geval nieuwe gascentrales nodig. Daar moet een subsidiemechanisme voor op poten gezet worden en dat zou zo'n 6 tot 10 jaar duren. Als er nog lang gewacht wordt, dan zal het dus niet mogelijk zijn om de kerncentrales te sluiten zonder dat de bevoorradingszekerheid in het gedrang komt.

De lijst van de zware beroepen

Video player inladen...

Het gaat erom de criteria vast te leggen over wat een zwaar beroep is. Wie een zwaar beroep heeft, mag sneller op pensioen. De discussie gaat vooral nog over leraren en over het personeel van de NMBS. Minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) lanceerde een voorstel waarin zowat alle leraren een zwaar beroep hebben. N-VA en Open VLD vinden dat veel te ver gaan. 

Het personeel van de NMBS mag op 55 jaar met pensioen. Iedereen is het erover eens dat die pensioenleeftijd omhoog moet. De vraag is welke overgangstermijn daarvoor genomen wordt. Volgens minister Bacquelaine heeft het rijdend personeel een zeer zwaar beroep en moet er een overgangsperiode van 20 jaar komen. Pas in 2039 zouden de trein­bestuurders op 65 jaar met pensioen moeten. De N-VA vindt dat wat te traag gaan.

Arco en de beursgang van Belfius

Video player inladen...

Open VLD wil dat Belfius, de bank waar de overheid de hoofdaandeelhouder is, voor de zomer naar de beurs gaat, omdat het beursklimaat goed is. CD&V ligt dwars en eist eerst een vergoeding voor de Arco-coöperanten.

De kans bestaat dat premier Michel de komende weken al deze dossiers in een keer zal proberen op te lossen. De begrotingscontrole komt er ook aan. Om het begrotingstekort beperkt te houden zoekt de regering tussen 700 miljoen en 1,4 miljard euro. Voor 15 april moet de begroting ingediend worden bij Europa. 

Meest gelezen