Gebruik nutsgegevens in strijd tegen uitkeringsfraude mag van Grondwettelijk Hof

De wet die het toelaat uitkeringsfraude op te sporen door gebruik te maken van de energie- en watergegevens van een gezin, houdt stand voor het Grondwettelijk Hof. De klacht van de Franstalige Ligue des droits de l'Homme is donderdag afgewezen.

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) reageert tevreden.

Met de wet kunnen afwijkende nutsgegevens gekoppeld worden aan de uitkeringsgegevens van de RVA of het RIZIV. Energie- en waterbedrijven hebben geen inzicht in de uitkeringsgegevens, maar een afwijking van het volgens de gezinssamenstelling te verwachten energieverbruik doet wel knipperlichten afgaan, waarna de inspectiediensten een controle kunnen uitvoeren.

"Liegen over je domicilie of je gezinssamenstelling kan je ten onrechte hogere uitkeringen opleveren", legt De Backer uit. Zo liggen werkloosheidsuitkeringen voor werklozen met een gezin hoger dan voor alleenstaanden. Ook krijgen twee samenwonenden een lagere uitkering dan twee alleenstaanden. "Deze vormen van sociale fraude zijn veel voorkomend en worden op verschillende manieren hard aangepakt." De nu door het Grondwettelijk Hof gevalideerde wet is er een van.

De Backer is tevreden met de uitspraak "omdat technieken van datamatching en datamining essentieel zijn in een moderne strijd tegen uitkeringsfraude". Op drie jaar tijd zijn de opbrengsten uit sociale fraude met werkloosheids- en ziekte-uitkeringen meer dan verdubbeld van 41 miljoen tot 94 miljoen euro per jaar, aldus de staatssecretaris.