Verenigd Koninkrijk start moordonderzoek na dood van de Rus Nikolaj Gloesjkov in Londen

De Britse politie heeft vandaag laten weten dat ze een moordonderzoek opent na de dood van de Russische Nikolaj Gloesjkov. De 68-jarige Gloesjkov werd eerder deze week levensloos aangetroffen in zijn woning in Londen.

De uit Rusland gevluchte Nikolaj Gloesjkov is volgens de lijkschouwing overleden aan de gevolgen van uitgeoefende druk op de nek, wat zou kunnen wijzen op wurging. Sindsdien gaat de politie uit van moord en is ze met een moordonderzoek gestart. De Britse politie benadrukt dat er tot nu toe geen link is met de moordpoging op de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia eerder deze maand.  

Ook Rusland heeft eerder vandaag al laten weten dat het een strafrechterlijk onderzoek zal openen naar de dood van Gloesjkov. Er wordt een onderzoekscommissie opgericht dat de dood van zowel Nikolaj Gloesjkov als Julia Skripal moet onderzoeken, aangezien zij door Rusland nog steeds worden beschouwd als Russische staatsburgers. De onderzoekscommissie liet reeds weten bereid te zijn samen te werken met de Britse politie.

Het lichaam van Gloesjkov werd in de nacht van maandag op dinsdag levensloos aangetroffen in zijn woning in het zuidoosten van Londen.

Bevriend met machtige Poetincriticus

Gloesjkov was een Russische zakenman en voormalig onderdirecteur van de Russische staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot. In 1999 werd hij in Rusland veroordeeld voor fraude tot vijf jaar celstraf. Gloesjkov vluchtte in 2006 naar het Verenigd Koninkrijk, waar hij politiek asiel aanvroeg. Sindsdien leefde hij in Londen, en uitte hij vaak zware kritiek op huidig president Poetin.

Gloesjkov was goed bevriend met de oligarch Boris Berezovski, een machtige tegenstander van huidig president Poetin die in 1999 vluchtte naar het Verenigd Koninkrijk, enkele maanden vooraleer Gloesjkov beschuldigd werd van fraude. Vanuit Londen bleef Berezovski kritiek uiten op de Russische president.

Berezovski kwam in 2013 in verdachte omstandigheden om het leven. Hij werd opgehangen teruggevonden in zijn badkamer, wat deed vermoeden dat het om zelfmoord ging. Gloesjkov echter bleef tot aan zijn dood afgelopen maandag volhouden dat zijn vriend geen zelfmoord pleegde, maar vermoord werd. Tot op heden is geen duidelijkheid omtrent de dood van Berezovski. 

Meest gelezen