Jager veroordeeld voor afschieten bedreigde watersnip

Een jager uit Oud-Turnhout die 5 jaar geleden een beschermde vogel had doodgeschoten, moet nu een schadevergoeding betalen aan Vogelbescherming Vlaanderen. De man was eerder al veroordeeld tot een boete van 1.800 euro.

3 geschoten watersnippen

Tijdens een jachtpartij met enkele kompanen in het natuurreservaat Turnhouts Vennengebied had de man een watersnip geschoten.  De watersnip is in Vlaanderen ernstig bedreigd en staat daarom op de rode lijst.  De natuurinspectie vond in één van de voertuigen van de jagers 3 vers doodgeschoten watersnippen. Eén van de mannen heeft tijdens zijn verhoor toegegeven dat hij één van die drie snippen had geschoten. 

Symbolische waarde

De zaak sleept al jaren aan. De strafrechter veroordeelde de man eerder al tot een boete van 6.000 euro, later werd dat bedrag teruggebracht tot 1.800 euro. En nu krijgt Vogelbescherming Vlaanderen nog een schadevergoeding van 300 euro. "Da's niet zo'n hoog bedrag, maar de uitspraak geeft vooral een sterk signaal", zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. "De watersnip staat op de rode lijst en is met uitsterven bedreigd. Voor ons is het een goede zaak dat deze man uiteindelijk toch is veroordeeld." 

De vogelbescherming rekent er ook op dat de jachtvergunning van de man wordt ingetrokken. 

Meest gelezen