Kan een blondine die ooit op de Playboycover stond Poetin het vuur aan de schenen leggen?

Een jonge blondine die nog op de cover van Playboy heeft gestaan: het is niet meteen wat je zou verwachten van een presidentskandidate in Rusland. Toch is Ksenia Sobtsjak zowat de enige hoop van de Russische oppositie bij de verkiezingen deze zondag. Of toch een deel ervan, want niet iedereen gelooft dat ze het echt meent. Haar vader was vroeger nog de baas en mentor van Poetin, en er zijn geruchten dat ze het petekind zou zijn van Poetin.
Een kandidate om de verkiezingen spannend te houden? Of een geduchte tegenstander voor de huidige president? Marijn Trio ging in Moskou naar de laatste verkiezingsmeeting van Sobtsjak, en legde de vraag voor aan haar aanhangers.

 

Beluister hieronder de reportage van Marijn Trio: 

Hieronder kan u ook de andere reportages beluisteren die Marijn Trio maakte in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Rusland, volgende zondag. 

In een buitenwijk van Moskou: van pro-Poetin naar anti-Poetin

De oppositiekandidaten van Poetin beseffen allemaal ze dat ze geen president zullen worden. Sommigen van hen zijn poppen van het Kremlin, die wat spanning moeten toevoegen aan de kiesstrijd, maar anderen leggen de vinger op de tere plekken in de Russische samenleving en het systeem van Poetin. Marijn Trio ging naar een buitenwijk van Moskou, waar burgers in opstand komen tegen Poetin en daarin de steun krijgen van oppositiekandidaat Grigori Javlinski.

Op Kamtsjatka stemt men eerst! (En voor "de juiste kandidaat")

Het Kremlin zet alles op alles om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen. Ook op Kamtsjatka: een schiereiland in het verre oosten van Rusland, waar de inwoners als eersten kunnen gaan stemmen: het ligt negen tijdzones verwijderd van Moskou. Maar volgens de oppositie op het barre vulkanische Kamtsjatka worden veel inwoners gedwongen om te stemmen voor "de juiste kandidaat". 

Surfen op de golf van Poetin

Surfen bij vriestemperaturen tot twintig graden onder nul, het is niet voor iedereen weggelegd. Toch is het het favoriete tijdverdrijf van enkele jongeren op Kamtsjatka, een vulkanisch schiereiland in het Verre Oosten van Rusland. Marijn Trio trok zijn thermische pak aan en ging praten met de jongeren: over het leven op een geïsoleerd schiereiland, waar een groot deel van de jeugd vertrekt, over de komende presidentsverkiezingen en over de liefde voor Poetin: 

Welkom op Kamtsjatka, waar het negen maanden winter is

Kamtsjatka: een bar vulkanisch schiereiland bijna 7.000 kilometer en negen tijdzones verwijderd van Moskou. Het is alsof Californië vanuit Brussel bestuurd zou worden. Toch is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in de afgelegen regio, en dat werpt zo zijn vruchten af, zo blijkt uit deze reportage: 

Hieronder kan u ook de reportage bekijken die Jan Balliauw op Kamtsjatka maakte voor "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen