Video player inladen...

Koerden betogen in Brussel tegen Turkse operatie in Afrin

Aan het Schumanplein in Brussel hebben tientallen Koerdische vluchtelingen betoogd tegen de Turkse militaire operatie in Afrin, de Koerdische enclave in het noorden van Syrië. Begin dit jaar lanceerde het Turkse leger een offensief in Afrin tegen de YPG-strijders die de controle houden in de regio. De YPG zou banden hebben met de PKK, dat door Turkije wordt beschouwd als terreurorganisatie.

"Koerdische strijders zijn geen terroristen", zegt de 18-jarige Jin Rasho, die uit Afrin is gevlucht. Ze laat de les vandaag vallen om mee te kunnen doen aan de betoging. "De Koerden strijden naar onafhankelijkheid. We willen een eigen land en een eigen taal", voegt ze eraan toe. Rasho woont al twee jaar in ons land en volgt de oorlog op de voet.

De Verenigde Naties roepen op om de burgers in en rond Afrin beter te beschermen. Honderddduizenden burgers lopen gevaar door het conflict, en slachtoffers kunnen maar in één ziekenhuis terecht, klinkt het. De VN vraagt alle betrokken partijen om de evacuatie van burgers die uit het gebied willen vertrekken mogelijk te maken.

Meest gelezen