Nicolas Maeterlinck

Komt er vandaag een akkoord over zware beroepen? "Ik hoop het, maar laat ons niet fixeren op een datum"

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft er goeie hoop in dat de regering vandaag beslissingen neemt over zware beroepen. Dat heeft hij gezegd bij de aanvang van de ministerraad. "We hebben veel vooruitgang gemaakt, ik hoop dat het voor vandaag is maar ik wil me niet vastpinnen op een datum."

"Het is een moeilijk dossier", zegt Bacquelaine vlak voor hij binnen gaat bij de ministerraad.

Wie een zwaar beroep heeft mag vroeger met pensioen, de regering moet nu bepalen wanneer je in aanmerking komt voor zo'n zwaar beroep. Eerder werd al gezegd dat het zal afhangen van factoren als zware fysieke arbeid en onregelmatige uren. Ook stress telt als factor, maar enkel in combinatie met een van de andere factoren. "Stress is subjectief en we moeten voorkomen dat iedereen plots dit argument inroept."

De gunstmaatregeling voor onder meer spoorwegpersoneel en militairen zal worden afgebouwd. "Maar het is duidelijk dat je een overgangsperiode nodig hebt als je een gunstregime wil afbouwen", aldus Bacquelaine. Hoe lang die overgangsperiode moet zijn, wil de minister nog niet zeggen.

Gunstregime blijft struikelblok

Niet iedereen wil dat gunstregime voor militairen en spoorwegpersoneel zomaar afschaffen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil een uitzondering toestaan voor militairen. "We beogen een verjonging van het leger", aldus Jambon. "In een slachkrachtig leger heb je jonge mensen nodig die in de fleur van hun leven zijn."

Minister van Mobiliteit Francois Bellot (MR) wil datzelfde gunstregime ook voor treinbestuurders en treinbegeleiders. "Die mensen staan soms op om twee uur 's nachts, op andere dagen staat hun wekker om vijf uur 's morgens", aldus Bellot.  

Meest gelezen