Video player inladen...

Koningin Mathilde proeft tricolore chocola in Canada

Koningin Mathilde heeft tijdens het staatsbezoek aan Canada de Belgische Chocolate Academy in Montreal bezocht, waar Callebaut Canadese chefs opleidt om te leren werken met Belgische chocola. Ze willen niet alleen de chocolade zelf naar alle uithoeken van de wereld brengen, maar ook de Belgische expertise om ze te maken.

Elk jaar gaat er 8 miljoen kilogram Belgische chocolade naar Canada. “Het is onze derde belangrijkste markt voor chocola na de VS en Japan,” vertelt Korneel Warlop, woordvoerder van Barry Callebaut , de grootste fabrikant van Belgische chocolade. We staan in het atelier van hun Chocolate Academy in Montreal, waar zo meteen koningin Mathilde een kijkje komt nemen.

Belgische chocola, door Canadese handen

De Canadese chefs in opleiding staan bij hun machines en half afgewerkte pralines, klaar om het koninklijk bezoek en haar ministerieel gevolg een blik te gunnen achter de schermen. “Als Callebaut exporteren we niet alleen chocola, maar vooral ook de kennis en knowhow van chocolade maken.”

We willen ook de kennis en knowhow van chocolade maken exporteren.

Korneel Warlop, Woordvoerder Barry Callebaut

Callebaut heeft wereldwijd twintig academies. “Hier in Montreal leiden we al dertig jaar chocolatiers op, en in die tijd zijn we geëvolueerd van een handvol chefs naar 800. Belgische chocola is zo populair dat de vraag alsmaar stijgt, en dat we ervoor moeten zorgen dat ook mensen buiten België de Belgische chocolade kunnen verwerken.

Tricolore praline met ganache van esdoorn

“Toon me eens hoe u het doet,” zegt Mathilde nieuwsgierig, tegen één van de chefs. Ze staat bij een gesofistikeerde machine, en heeft net haar neus in een pot met chocola gestoken, en een andere met vulling. Ernaast liggen de afgewerkte productjes: een tricolore praline, van Belgische chocola, met een ganache van esdoornsiroop.

"Dat symboliseert mooi onze vriendschap met Canada. Mag ik er eentje proeven?

Koningin Mathilde

“Dat symboliseert mooi onze vriendschap met Canada,” lacht Mathilde. “Mag ik er eentje proeven? Het is wel een moeilijke keuze,” zegt ze, met het bordje voor zich met een zwarte, gele en rode praline. “Kiest ú maar” , en ze schuift het bordje door naar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), met naast hem Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Een chocoladesculptuur van Mathilde

Waarna Reynders gaat voor de rode, en Bourgeois voor de, hoe kan het ook anders, gele. “Echt heerlijk”, vindt Mathilde de praline die ze zelf proeft. "Délicieux."

Onder een doek op een tafel staat nog een verrassing te wachten, zo’n meter hoog. Een grote smurf in chocola, zien we als het doek erafgehaald wordt. “100 kilogram chocola zit erin,” had de maker me vooraf verteld. “Ik heb er drie dagen aan gewerkt. Een eerste idee was om een buste te maken van de koningin, maar dat wou ik niet. Te riskant, wat als het zou mislukken?”

Meest gelezen