Laatste kaarswake in Edegem

Het is vandaag exact 100 jaar geleden dat de Duitsers in Edegem 6 burgers hebben gefusilleerd. Dat gebeurde in Fort V in Edegem en daarom wordt er vandaag 12 uur lang een kaarswake gehouden. De voorbije jaren werden er ook al gefusilleerden herdacht, dit zijn de laatsten.

Belgische spionnen

In Edegem zijn er in totaal 16 mensen gefusilleerd in Fort V tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 5 verschillende momenten. De Duitsers verdachten hen van spionage. In 2015 werd voor het eerst een kaarswake gehouden voor het eerste slachtoffer.

Vandaag worden de laatste 6 gefusilleerden herdacht. "We vertellen elk uur een verhaal over het leven van de gefusilleerden en om het kwartier lezen we een gedicht", vertelt Tony Oost van het Herdenkingscomité Groote Oorlog.

Britse nabestaande op bezoek

Janet Dean komt vandaag speciaal uit Engeland naar de kaarswake in Edegem. Ze is de kleindochter van Margriet Ballegeer, de verloofde van één van de mannen die in Fort V ter dood werd veroordeeld.

"Alle buurtbewoners zijn ook uitgenodigd en er komen ook heel wat schoolkinderen langs vandaag", vertelt schepen voor cultuur Koen Michiels (N-VA). "Op die manier willen we de mensen blijven prikkelen." 

Langs drukke baan

De kaarswake wordt gehouden aan het herdenkingsmonument langs de drukke Prins Boudewijnlaan, op de hoek van de Mariënlaan. "Er zijn ook twee monumenten in Fort V maar hier komen meer mensen voorbij, hier zien ze ons echt", zegt Tony Oost.

De kaarswake is vanmorgen om 6 uur gestart en duurt nog tot 18 uur.

Meest gelezen