Leander Verdievel

Leander Verdievel over "Gevoel voor tumor": "Het is niet omdat je ziek bent, dat je stopt met leven"

Vanavond start op Eén "Gevoel voor tumor", een nieuwe fictiereeks over een jonge student geneeskunde die te horen krijgt dat hij kanker heeft. Het scenario is voor een deel gebaseerd op het leven van Leander Verdievel. In "De ochtend" doet hij zijn verhaal.

Tristan Devriendt is een student geneeskunde van 25 die volop van het leven geniet. Plots krijgt hij het nieuws dat hij kanker heeft. Al zijn dromen en ambities moeten de koelkast in en een strijd op leven en dood begint. Dat is in een notendop het uitgangspunt van "Gevoel voor tumor", de nieuwe fictiereeks die vanavond op Eén begint.

Het verhaal is voor een deel gebaseerd op het leven van Leander Verdievel, een medewerker van de VRT bij wie een non-Hodgkinlymfoom is vastgesteld toen hij 23 was. Hij schreef mee aan het scenario dat zo bijzonder persoonlijk is voor hem. "Het was een deel van mij, een verhaal dat ik wou vertellen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

© VRT 2018

Ik wou het verhaal van kanker vertellen zoals het écht is, met een lach en een traan.

"Ik heb altijd een hang naar humor gehad. Het is niet omdat je 2 jaar ziek bent dat je stopt met leven, dat je stopt met lachen eigenlijk. Als het over kanker gaat, overheerst al snel de somberheid. Het woord alleen al, kanker. Maar ik heb ook zoveel mooie momenten meegemaakt, zoveel hoop, zoveel onverwachte humor dikwijls. Ik wou het verhaal van kanker vertellen zoals het écht is, met een lach en een traan."

Humor was voor Verdievel een belangrijk wapen in zijn gevecht tegen kanker. "Als patiënt bepaal je natuurlijk zelf wanneer je met iets kan lachen. Toen ik was hervallen, was er even weinig ruimte voor humor. Dan is het donker, dan zit je diep in de put. Tegelijk moet je altijd proberen weer uit die put te geraken. Soms kan je maar beter lachen met wat op je afkomt."

"Ziekenhuizen zijn soms surrealistische plaatsen. Zelf had ik een zeldzame tumor die vooral in China en Zuid-Korea voorkomt. Af en toe kwamen stagiairs aan mijn bed staan die echt enthousiast over mijn tumor waren. Allez jong! Dat zie je niet veel! Ik was blij voor hen, maar misschien konden ze toch iets minder enthousiast zijn."

Door dat pantser, die kale kop, de chemo ligt nog steeds een mens. Een mens die graag lacht.

Ook voor familie en vrienden kan humor helpen. "Het is niet makkelijk als mensen op bezoek komen. Vaak heerst een zekere onwennigheid. Al bij het binnenkomen, verwachten ze dat het niet goed met je gaat. Als je dan zelf een grapje maakt, snappen ze meteen dat het nog altijd Leander is die daar ligt. Door dat pantser, die kale kop, de chemo ligt nog steeds een mens. Een mens die graag lacht."

© VRT 2018

""Gevoel voor tumor" is wel degelijk een fictiereeks", benadrukt Verdievel. "Wel bevat het verhaal elementen uit wat ik heb meegemaakt. Tristan is mijn tweede naam, de reeks zit dus dicht op mijn huid. Bij momenten is het erg emotioneel en sommige scènes zijn erg persoonlijk."

"Ik hoop vooral dat mensen het een goed verhaal vinden dat hen meesleurt. Natuurlijk heeft iedereen een eigen verhaal als het over kanker gaat. Nu al krijg ik veel mails en berichten van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Begin januari moest ik op controle. Ik ben dan altijd bloednerveus. Als de volgende keer iemand in de wachtzaal zit die over de reeks praat, dan is het mission accomplished."

Het mocht niet alleen mijn verhaal zijn. Dat voelde niet juist aan.

Op het einde van elke aflevering komen mensen aan het woord die echt kanker hebben (gehad). "Het mocht niet alleen mijn verhaal zijn", zegt Verdievel. "Dat voelde niet juist aan. Met de getuigenissen willen we aantonen dat de reeks uit het leven gegrepen is. Ik heb 12 mensen geïnterviewd. Het waren gesprekken met de slappe lach het ene moment en tranen het volgende."

© VRT 2018

De eerste aflevering van "Gevoel voor tumor" begint om 21.30 uur op Eén. Maarten Nulens speelt de hoofdrol. Ook Els Dottermans, Dirk Van Dijck, Marthe Schneider, Barbara Sarafian, Liesa Naert en Vic De Wachter spelen mee. Tom Goris neemt de regie voor zijn rekening. Het scenario is van de hand van Mathias Claeys.

Meest gelezen