Alexander Dumarey

Markante plekken: een unieke laatste blik in het oude NAVO-hoofdkwartier in Brussel

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het oude NAVO-hoofdkwartier in Haren, bij Brussel.

Omdat Frankrijk zich in 1966 op militair vlak terugtrekt uit de NAVO, besluit de organisatie het hoofdkwartier van Parijs naar Brussel te verhuizen. In 1967 verrijst op 6 maanden tijd een nieuw NAVO-gebouw in Haren, bij Brussel. De volledige inboedel wordt op drie weken tijd door een colonne vrachtwagens verhuisd en op 16 oktober wordt het gebouw plechtig ingehuldigd.  

Wanneer de NAVO het complex in gebruik neemt, zijn er nog maar 15 lidstaten. In de loop van de jaren groeit dit aantal aan tot 29, daarom breidt het gebouw meerdere keren uit met tijdelijke constructies. In eerste instantie is het de bedoeling dat de gebouwen in Haren er maar tijdelijk staan en dat er vijf jaar later een permanent gebouw op de Heizel wordt betrokken. Maar dat plan belandt echter in de ijskast en 51 jaar later is het tijdelijke hoofdkwartier nog steeds in gebruik. 

In 1999 begint het de NAVO te dagen dat het gebouw hopeloos verouderd is en dat het te krap is geworden. De Belgische regering stelt een terrein aan de overkant van de straat ter beschikking, en in 2010 start daar de bouw van een nieuw hoofdkwartier. 

Op 25 mei 2017 wordt het nieuwe hoofdkwartier in het bijzijn van de staatshoofden van de 29 lidstaten ingehuldigd. Maar door bijkomende testen van de IT-systemen en technische problemen kunnen het NAVO-personeel en de lidstaten nog niet meteen hun intrek nemen in het gebouw. Intussen zijn de tests afgerond en de problemen van de baan. Volgende week, op maandag 19 maart, is het eindelijk zover. Na meer dan een halve eeuw verlaat de NAVO haar tijdelijke hoofdkwartier. De verhuis zal drie maanden duren en in juni afgerond zijn, net op tijd voor de NAVO-top in juli.  

Alexander Dumarey
Alexander Dumarey

Meest gelezen