Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Myanmar wil gerepatrieerde Rohingya in "nieuwe dorpen" onderbrengen

Myanmar wil de ongeveer 700.000 gevluchte Rohingya naar het land terugbrengen en in elf "nieuwe dorpen" onderbrengen. Dat zei de staatssecretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Myint Thu, donderdag in Yangon (Rangoon).  

Tot dusver werden 374 naar Bangladesh gevluchte leden van de moslimminderheid aan een controle onderworpen en zullen ze "binnen enkele weken" mogen terugkeren. Ze worden eerst in een transitkamp opgevangen en mogen later naar een "nieuw dorp met veiligheids­maatregelen" niet ver van hun oorspronkelijke thuis, zei Myint Thu.

Mensenrechtenactivisten waarschuwen er nu al voor dat in het overwegend boeddhistische Myanmar onderdrukte moslims in deze "nieuwe dorpen" opgesloten zullen worden. Als de vluchtelingen ernaartoe trekken, "zullen ze daar in een soort vluchtelingenkamp terechtkomen (...), dat ze niet mogen verlaten", zei Chris Lewa van de Rohingya-organisatie Arakan Project. Human Rights Watch uitte zich al op dezelfde manier.

Na een golf van geweld tegen de Rohingya waren afgelopen zomer meer dan 650.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Daar ontstond een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Terwijl de Myanmarese regering beweert aan een terugkeer van de vluchtelingen te werken, worden de in het land achtergebleven Rohingya volgens VN-experten verder vervolgd. De mensen worden blijkbaar bewust uitgehongerd, zei VN-rapporteur Yanghee Lee maandag in Genève. Bovendien worden verlaten Rohingya-dorpen met de grond gelijkgemaakt en in de plaats daarvan militaire basissen gebouwd.

Meest gelezen