Video player inladen...

Gemengde reacties op "Hangaar d'Amour" in haven Oostende

De kans is groot dat er een megabordeel komt in een oude havenloods in Oostende. Dat zal "Hangaar d'Amour" heten. Daar wordt de raamprostitutie, die nu verspreid zit in een wijk bij het station, gecentraliseerd. Dat is een goed idee, vindt Payoke, de vzw voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel. Maar de vzw Oostendse Oosteroever verkiest een maritieme bestemming voor de loods.

Het plan voor een megabordeel in Oostende is gebaseerd op het voorbeeld van "Villa Tinto" in Antwerpen. Daar werken veel prostituees samen, maar het gebouw heeft ook nog andere functies. Dat zou ook in Oostende het geval zijn, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. "De kandidaat-koper wil "Hangaar 1" renoveren en er dan raamprostitutie in onderbrengen, maar ook een stadsbrouwerij en brasserie. En de voedselbedeling, die er nu al gebeurt, zal er mogen blijven."

Voorstellen

Het stadsbestuur vindt dit een goed voorstel, maar wijst erop dat ook andere projectontwikkelaars die de loods Hangaar 1 willen kopen of uitbaten, een project mogen indienen. Ze hebben daarvoor nog een maand de tijd. Pas dan zal het stadsbestuur beslissen welk project gerealiseerd mag worden.

Hazegras

Nu zijn de Oostendse bordelen in de wijk Hazegras gevestigd, niet ver van het station. Maar die huizen zijn verkommerd, het stadsbestuur wil de bordelen daar graag weg. Als het eroscenter in "Hangaar 1" er komt, zullen de prostituees naar daar verhuizen. Dat zal pas begin 2020 kunnen, want er is nog veel werk om de loods te renoveren.

"De bordelen in het Hazegras zijn enorm verkommerd. We zouden daar nieuwe woningen realiseren in de plaats. Het is een goed idee om de prostitutie in de haven te centraliseren, dat zal ook voor de prostituees veel beter zijn. Ze zullen daar in hygiënische omstandigheden kunnen werken."

Meest gelezen