Veroordeelde Syriëstrijder mag voorlopig niet uitgewezen worden naar Marokko

Een veroordeelde Syriëstrijder, die de Marokkaanse nationaliteit heeft, mag voorlopig niet uitgewezen worden naar Marokko. Dat schrijven verschillende media na een arrest van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft op Facebook al gereageerd: "Wat moet ik met die Syriëstrijders doen?"

We schrijven 29 juli 2015 wanneer de Brusselse rechtbank de man veroordeelt tot vijf jaar cel omdat hij lid is van een terreurorganisatie. Twee jaar daarvoor was hij al afgereisd naar Syrië. Maar in juni vorig jaar komt hij vrij, waarna Dienst Vreemdelingenzaken zijn verblijfsrecht wil afnemen en hem wil uitwijzen naar Marokko. In België heeft de man een vrouw en vijf kinderen.

Maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft die beslissing nu voorlopig geschorst bij "uiterst dringende noodzakelijkheid", hoewel de Raad wél erkent dat de man gevaarlijk is. Volgens een analyse van OCAD - het orgaan dat de dreiging in ons land bepaalt - vormt de man een terroristische bedreiging van het kaliber niveau 3. 

Maar de Dienst Vreemdelingenzaken kan momenteel onvoldoende garantie geven dat de man geen risico loopt op een een onmenselijke of vernederende behandeling in Marokko. En dat is in strijd met artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dus oordeelt de Raad dat de man voorlopig niet uitgewezen mag worden naar Marokko. Let wel: het arrest is niet definitief. 

Francken: "Wat moet ik met die Syriëstrijders doen?"

In een videoboodschap op Facebook heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) al gereageerd op het arrest: "Wat moet ik met die Syriëstrijders doen? Ik weet het op den duur niet meer. De gerechtelijke instanties maken het moeilijk om een efficiënt beleid te voeren."

Meest gelezen