Belga

Brusselse rechter: "Recht op aanwezigheid tijdens eigen proces is niet absoluut"

Op het proces tegen een bende die op grote schaal drugs smokkelde via een transportbedrijf uit Zaventem heeft de rechter in een tussenvonnis gesteld dat het recht om aanwezig te zijn op je eigen proces niet absoluut is. Een aantal verdachten zit in het buitenland in de cel en hun advocaten hadden geëist dat ze werden overgebracht, zoals dat was gebeurd met Salah Abdeslam. "Maar voor onze cliënten kan dat dus blijkbaar niet", reageert een van de betrokken advocaten.

In het dossier staan tien mannen terecht voor een reeks drugstransporten tussen Griekenland en België in 2016. Het Brusselse gerecht kon de hand leggen op drie zendingen, goed voor 125 kilogram hasj en 23 kilogram cocaïne. Bij een huiszoeking werd nog eens 100 kilogram hasj aangetroffen. Drie van de beklaagden werden in een gelijklopend dossier in Griekenland reeds veroordeeld. Het kopstuk van de bende, die de drugssmokkel zou georganiseerd hebben via zijn transportbedrijf in Zaventem, kreeg daar zelfs een levenslange gevangenisstraf. 

Een vijftal andere beklaagden zit momenteel in de gevangenis in Frankrijk of Italië en konden vorige maand niet worden overgebracht naar Brussel om aanwezig te zijn op hun proces. Hun advocaten pleitten dat hun rechten van verdediging werden geschonden en dat het parket hun overbrenging moest regelen. "Voor Salah Abdeslam kon dat wel geregeld worden, dan moet dat ook voor onze cliënten kunnen", klonk het.

"Recht om aanwezig te zijn op eigen proces is niet absoluut"

In een tussenvonnis besliste de rechtbank vandaag dat de zaak toch kon worden behandeld in afwezigheid van de verdachten die in het buitenland achter de tralies zaten. "De rechter heeft gesteld dat het recht om persoonlijk aanwezig te zijn op je eigen proces niet absoluut is", zegt meester Sarah Durant. "Volgens de rechter is dat recht beperkt omdat de goede werking van justitie anders in het gedrang komt. Ook staat er in het vonnis dat de mogelijkheid om verzet aan te tekenen tegen het vonnis dat bij verstek zal worden uitgesproken, voldoende garantie geeft op een eerlijk proces."

De zaak werd uiteindelijk uitgesteld naar 11 mei, maar zal dan niet worden behandeld omdat de agenda van de rechtbank overvol zit. Die dag zal er een nieuwe datum voor het proces worden vastgelegd. 

Meest gelezen