Videospeler inladen...

Regering bereikt akkoord over het mobiliteitsbudget

De regering heeft een akkoord bereikt over het mobiliteitsbudget. Dat budget is een alternatief voor de bedrijfswagens: werknemers krijgen een budget, ze kiezen zelf hoe ze dit uitgeven aan mobiliteit. Het geld zou eventueel ook gebruikt kunnen worden om dichter bij het werk te gaan wonen.

Heel wat werknemers krijgen een auto van hun werkgever. Die auto is goedkoper dan extra loon omdat bedrijfswagens minder zwaar belast worden. Naar schatting 500.000 Belgen hebben een salariswagen. 

Om de files aan te pakken en luchtvervuiling tegen te gaan, wil de regering mensen overtuigen om de auto aan de kant te laten staan. Daarom komt er een mobiliteitsbudget. In plaats van een auto krijgt de werknemer een budget dat hij of zij zelf kan besteden.

Kies je voor een grote auto, dan is het budget op. Wie een kleinere auto neemt, heeft nog geld over om bijvoorbeeld uit te geven aan treintickets of een elektrische fiets. Het is ook een optie om helemaal geen auto te nemen en voluit voor alternatieven te gaan. "De bedoeling is dat mensen dat budget zo groen mogelijk inzetten", vertelde minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1.

Wie zijn mobiliteitsbudget niet opgebruikt heeft op het einde van het jaar, krijgt het resterende bedrag uitbetaald. Daar moeten geen belastingen op betaald worden, maar wel sociale bijdragen, het bedrag telt ook mee voor de pensioenberekening.

Het geeft mensen meer keuze. Je kan sommige dagen met de auto naar het werk komen, andere dagen met het openbaar vervoer.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

"Vroeger werden mensen bijna gedwongen om met de auto te komen", zegt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). "Nu krijgen mensen de keuze: met het mobiliteitsbudget kun je ervoor kiezen om soms met de auto te komen, op andere dagen met het openbaar vervoer."

De modaliteiten van het systeem staan nog niet helemaal vast.  Zo zou het budget ook gebruikt kunnen worden om dichter bij het werk te gaan wonen. Het geld kan gebruikt worden om een appartement in de buurt van het werk te huren of te kopen, tweet premier Michel,  maar daarover zou er nog geen akkoord zijn binnen de regering.

Wat is het verschil met "cash for cars"?

De Kamer keurde gisteren het wetsvoorstel over "cash for cars" goed. Wie een salariswagen heeft kan die voortaan inruilen voor extra loon. Dat loon wordt op dezelfde manier belast als de salariswagen en wordt elke maand uitgekeerd.

Het gaat om twee aparte maatregelen: het mobiliteitsbudget is een alternatief voor werkgevers. Ze kunnen hun personeel iets anders aanbieden dan enkel een bedrijfswagen. Cash for cars is er voor mensen die al een salariswagen hebben en bereid zijn om die af te geven.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen