Robin Williams: "Dit is misschien de eerste keer dat ik met mijn mond vol tanden sta"

Het blijft een moment uit de recente filmgeschiedenis dat velen ook nu nog koesteren. De speech die Robin Williams 20 jaar geleden gaf nadat hij een Oscar gewonnen had, wordt dan ook als een van de beste speeches ooit omschreven. "Williams bezig zien hoe hij in 60 seconden een publiek in extase brengt is pure magie", besloot nieuwswebsite Business Insider alvast in februari 2015. De rake grappen misten hun effect dan ook niet en tranen van emotie mochten rijkelijk vloeien.

Na 3 eerdere Oscarnominaties mocht Williams op 23 maart 1998 eindelijk een Oscar mee naar huis nemen, in de categorie "Best supporting actor", voor zijn rol van therapeut Sean Maguire in "Good Will Hunting", een film van en met Matt Damon en Ben Affleck. Daarvoor moest hij wel onder meer Anthony Hopkins en Burt Reynolds verslaan. Maar eens zijn naam door Mira Sorvino afgeroepen was, kon de korte onemanshow beginnen. Al was het aanvankelijk, zoals Williams zelf uitdrukte, misschien de eerste keer in zijn leven dat hij zonder woorden zat.

Toch volgde er een dankwoord voor Damon en Affleck, die toen aan het begin van hun carrière stonden en van wie hij nog graag de identiteitskaart wilde zien, voor regisseur Gus van Sant ("So subtle you're almost subliminal"), voor de inwoners van South Boston waar de opnames plaatsgevonden hadden ("A can of corn", als een blik maïs dus, zijnde makkelijk), de toen nog niet van zijn troon gedonderde filmproducent Harvey Weinstein ("Mishpachah", een familielid) en voor zijn echtgenote. Toen kwamen de emoties pas echt los en bedankte Williams uiteindelijk nog zijn overleden vader, die hem nochtans had aangeraden om lasser te worden.

Nieuwswebsite Huffington Post vond de speech "doorspekt met gratie en humor. Maar zijn knuffel met gastheer en beste vriend Billy Crystal na zijn woorden is een van de aandoenlijkste momenten van die avond." Volgens MTV was de speech "ronduit perfect. Tegelijk kort en lieflijk".

Toch bleek Williams achteraf niet helemaal tevreden met zijn bedankingswoorden, zo verklaarde hij in november 2011 in "The Graham Norton Show": "Ik vergat immers mijn moeder te bedanken, die trouwens in het publiek aanwezig was. Dat heb ik de jaren die volgden moeten uitzweten: (op een cynich toontje) "Je kwam uit mijn vagina. Hoe is het met je Oscar?" Ach, die prijs heeft ongeveer een week lang mijn leven veranderd. Iedereen feliciteerde mij. Maar daarna was het weer gewoon: "Hey Mork!""

Williams eindigde uiteindelijk zijn speech met: "Thank you. God bless you." Waarop Buzzfeed News in augustus 2014, na het overlijden van Williams, spontaan toevoegde: "No. Thank YOU!" Geniet dus ook nu nog van dit heerlijke televisiemoment uit 1998:

Meest gelezen