AFP or licensors

Rusland start eigen onderzoek naar vergiftiging van dochter dubbelspion

Het Russische gerecht wil een strafrechtelijk onderzoek voeren naar de "poging tot moord" op Joelia Skripal, de dochter van de gewezen Russische dubbelspion Sergej Skripal. Moskou is ook bereid tot samenwerking met de Britse autoriteiten.

Omdat Joelia Skripal nog steeds een Russisch staatsburger is, start de Russische Onderzoekscommissie een onderzoek naar "poging tot moord". Volgens woordvoerster Svetlana Petrenko moet het onderzoek verlopen in overeenstemming met de "Russische wetgeving en het internationaal recht".

Opmerkelijk: Rusland zegt bereid te zijn om samen te werken met de Britse autoriteiten. Skripal en zijn dochter werden op 4 maart met vergiftigings­verschijnselen aangetroffen in het Britse stadje Salisbury. Volgens het Britse onderzoek zou de vergiftiging zijn gebeurd met het zenuwgas novitsjok, dat in handen is van het Russische leger. Maar tot op heden heeft Moskou alle verantwoordelijkheid ontkend.

Tegelijk met het onderzoek naar de vergiftiging van Joelia Skripal, wil Rusland ook de moord op de Russische zakenman Nikolaj Gloesjkov onderzoeken. De 68-jarige Rus werd op 13 maart dood aangetroffen in zijn woning in New Malden, vlak bij Londen, een week na de moordpoging op de Skripals.   

Gloesjkov was een felle tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin en goed bevriend met Boris Berezovski, ook een Poetin-tegenstander die in 2013 met een touw rond de nek werd teruggevonden op zijn landgoed in het Britse plaatsje Ascot. 

Meest gelezen