Video player inladen...

Tientallen doden bij luchtaanvallen op Oost-Ghouta

Russische en Syrische vliegtuigen voeren al sinds deze ochtend voortdurend luchtaanvallen uit op Oost-Ghouta, een rebellenenclave nabij Damascus. Er zouden ondertussen al 42 doden gevallen zijn, waaronder 6 kinderen. 

Sinds deze ochtend worden opnieuw dorpen en steden in de rebellenenclave Oost-Ghouta bestookt vanuit de lucht door Russische en Syrische vliegtuigen. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten spreekt van tientallen doden en honderden gewonden, waaronder ook kinderen. Ondertussen blijven duizenden mensen het gebombardeerde gebied ontvluchten.

Gisteren al kwam een grootschalige vluchtelingenstroom op gang toen bleek dat het Syrische leger zich opmaakte voor een aanval op Oost-Ghouta. Via een humanitaire corridor trokken mensen te voet of met de auto richting het gebied dat door de Syrische regering wordt gecontroleerd. Het wordt de grootste exodus van vluchtelingen genoemd sinds het begin van het militaire offensief vorige maand.

Militair offensief op Oost-Ghouta

Een maand geleden besloot het Syrische leger, gesteund door Rusland, om een offensief te lanceren om Oost-Ghouta te heroveren op de rebellen. Ruim 1.200 mensen kwam hierbij al om het leven. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten schat het aantal vluchtelingen tot nu toe op zo'n 12.500 mensen.

Het regeringsleger van Assad heeft ondertussen ongeveer 70% van het gebied terug in handen, waardoor de rebellen verspreid zijn over drie geïsoleerde sectoren. Assad heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij niet zal stoppen tot hij opnieuw de volledige controle verworven heeft over de bezette gebieden. 

AFP or licensors

Meest gelezen