Uniek Romeins grafveld ontdekt onder akker in Gelderland

In Gelderland hebben archeologen een uitgebreid Romeins grafveld onder een akker ontdekt. Dat meldt Rijkswaterstaat in Nederland. Het gaat om 48 graven uit de 2e en 3e eeuw na Christus.

Zonder meer uniek: zo omschrijft Rijkswaterstaat in Nederland de vondst van een Romeins grafveld op een diepte van nauwelijks 50 centimeter onder een akker in Bemmel, een gemeente in de provincie Gelderland.

De ontdekking gebeurde vrij onverwacht tijdens archeologisch onderzoek. Rijkswaterstaat had dat besteld omdat op die plek binnenkort een nieuw stuk autosnelweg wordt gelegd om de A15 met de A12 te verbinden. Wagens zullen zo in een ruk van Rotterdam naar Duitsland kunnen rijden.

Alles samen hebben de archeologen 48 graven uit de 2e en 3e eeuw na Christus gevonden. Het gaat om asresten want Romeinen cremeerden hun doden. 6 graven staken in askisten van tufsteen en 4 van deze kisten waren volledig intact. Nooit eerder zijn in Nederland zoveel askisten op 1 plek aangetroffen.

Een askist van tufsteen (bron: Rijkswaterstaat)

De graven en de kisten waren gevuld met een ware schat aan luxueuze grafgiften als kruiken, kannen, borden, drinkbekers en olielampjes. Verschillende voorwerpen zijn geverfd en moeten destijds zijn geïmporteerd.

Daarnaast troffen de archeologen glazen flessen en een glazen kom aan, maar ook versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen. Voorts bevatten de graven persoonlijke spullen als kledingspelden, haarnaalden, spiegels, een schaar en zelfs een parfumflesje (met inhoud).

Tot slot gaven de graven ook fragmenten van perkamentrolhouders prijs en een stenen grafmonument met een afbeelding van een vrouw. Opvallend is ook de vondst van het skelet van een baby.

Enkele van de grafgiften (bron: Rijkswaterstaat)

Al deze artefacten samen geven aan dat het om graven van de elite van destijds gaat. Deze rijkdom is eerder aangetroffen in Romeinse steden als Nijmegen en in Romeinse villa's in Zuid-Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

In Bemmel is echter geen Romeinse stad bekend. De 48 graven die zijn gevonden, doen vermoeden dat ergens in de buurt een Romeinse villa moet hebben gestaan waarvan mogelijk nog resten zijn te vinden.

De archeologische opgravingen zijn eind vorige maand al afgerond. Ze vonden in alle stilte plaats om grafrovers niet op ideeën te brengen. Momenteel worden alle gevonden voorwerpen geconserveerd. Op 27, 28 en 29 april kan het publiek een aantal stukken met eigen ogen aanschouwen tijdens de Romeinenweek in Bemmel. Waarschijnlijk krijgen alle schatten volgend jaar een plekje in het Valkhofmuseum in Nijmegen.

Meest gelezen