Kwart van patiënten in thuiszorg in vrijheid beperkt

In 1 op de 4 gevallen wordt de vrijheid van de thuiswonende patiënten beperkt. Dat blijkt uit een studie van Kristien Scheepmans van de KU Leuven en het Wit-Gele Kruis. Ouderen zo lang mogelijk thuis houden en thuis verzorgen: dat willen we allemaal, maar dat kan ook veel zorgen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld wanneer het dementerende personen zijn, of ouderen die vaak vallen. 

De huissleutel afnemen, de deur van de kelder op slot doen, een bedhek installeren, iemand vastgespen in een rolstoel, het zijn vaak maatregelen die men neemt om de patiënten in hun vrijheid te beperken. In 1 op de 4 gevallen blijkt dat zo te zijn, zegt onderzoekster Kristien Scheepmans, van de KU Leuven en het Wit-Gele Kruis.

"De maatregelen die men neemt zijn vaak goedbedoeld, maar we zijn er ons te weinig van bewust dat we mensen beperken in hun vrijheid. Het kan een negatieve invloed hebben op de patiënt", zegt Scheepmans. 

Hoe aanpakken?

"Het is belangrijk om te luisteren naar de noden van de patiënt, maar ook naar de mantelzorger, want het zijn dikwijls zware thuiszorgsituaties.  Een mantelzorger is ontzettend belangrijk om de thuiszorg mogelijk te maken. Daarom is het belangrijk om hen maximaal te ondersteunen", aldus Scheepmans. 

Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg lanceert vandaag zijn website voor mantelzorgers. Zowel mantelzorgers als hulpbehoevenden kunnen er terecht voor meer informatie.

 

Meest gelezen